KNHS


Nadere uitleg onderzoek publicaties Power and Paint 12 oktober 2007

De KNHS krijgt op dit moment veel reacties op en vragen over het onderzoek, dat is ingesteld naar aanleiding van de gepubliceerde beelden van het longeren van de dressuurpony Power and Paint tijdens de Europese Kampioenschappen in het Duitse Freudenberg. Het KNHS-bestuur heeft haar aanklager opdracht gegeven een onderzoek in te stellen. De KNHS aanklager kan dit in volledige onafhankelijkheid doen.

Aanklager
Zaken die door de aanklager worden behandeld betreffen overtredingen die conform de KNHS statuten en reglementen niet door het KNHS bestuur en/of directie zelf mogen worden behandeld. Voorbeelden hiervan zijn gedrags-overtredingen (bijvoorbeeld bij bedreiging van een official), wanneer er sprake is van wreedheid jegens het paard of wanneer een positieve uitslag op een dopingcontrole volgt. Uitsluitend de aanklager is bevoegd zaken aanhangig te maken bij het Tuchtcollege van de KNHS door middel van het doen van aangifte.

Onderzoek
In het geval van de gepubliceerde fotos van de pony Power and Paint geldt dat de aanklager momenteel onderzoekt of sprake is van overtreding van de reglementen, statuten en/of besluiten van de KNHS. De aanklager is in de afrondende fase van het onderzoek en kan besluiten om:

- niet te vervolgen: de aanklager besluit de zaak te seponeren. Dit kan zijn omdat er bijvoorbeeld onvoldoende bewijs is of geen sprake is van een overtreding.

- een schikking te treffen: de aanklager doet de betrokkene een schikkingsvoorstel in de vorm van een te betalen geldbedrag. Als de betrokkenen dit voldoet, hoeft hij niet voor het Tuchtcollege van de KNHS te verschijnen. Het gaat hierbij meestal om overtredingen van minder ernstige aard.

- wel te vervolgen: als de betrokkene niet akkoord gaat met het aangeboden schikkingsvoorstel of als het gaat om een ernstige overtreding zal de aanklager aangifte doen bij het Tuchtcollege, volgens de bepalingen van het KNHS Tuchtreglement.