Groen!

Brussel, 12 oktober 2007

Niets doen aan de klimaatopwarming kost pas geld

Op het moment dat Al Gore de nobelprijs krijgt voor de vrede valt oranje-blauw op in conservatisme en kortzichtigheid op vlak van klimaatbeleid. Volgens Etienne Schouppe van CD&V zou België maar maximaal 8 à 9% broeikasgassen kunnen reduceren, meer doen zou volgens Etienne Schouppe teveel kosten. De Britse econoom Nicholas Stern berekende nochtans dat, als we niets doen aan de klimaatopwarming, dit ongeveer 20% van het BNP zou kosten. Niets doen kost dus meer dan wel een ambitieus klimaatbeleid voeren.

Groen! wil dat minstens 1% van het Belgisch BNP, zo'n 3 miljard EUR, gereserveerd wordt om eindelijk een klimaatbeleid op poten te zetten. Niet alleen het klimaat wordt daar beter van, ook de mensen zelf. De Europese Unie bijvoorbeeld verspilt zo'n 20% energie, dit kost 100 miljoen EUR. Alleen al door de standby knop op de meeste electronische toestellen verliezen Westerse huishoudens zo'n 7 à 13% energie. Verliezen die makkelijk vermeden kunnen worden door bijvoorbeeld een productnorm aan te nemen dat een toestel in standby maar 1 watt mag verbruiken. Op korte termijn kan alleen in België 10% energie bespaard worden. Dit betekent een besparing van 10 miljard EUR voor de Belgische gezinnen, of 1 miljard koopkrachtverhoging.

Ambitieuze doelstellingen op vlak van klimaat kunnen gehaald worden als we massaal inzetten op energiebesparing, energie-effciëntie en als we onze energie anders gaan opwekken. Door massaal te investeren in duurzame energie hebben we geen kerncentrales meer nodig. In Duitsland creëerde de hernieuwbare energiesector zo'n 214 000 banen, onder andere in gebieden met hoge werkloosheid. Deze industrie heeft een omzet van 22 miljard EUR, en alleen al door te investeren in hernieuwbare energie werd er 101,5 miljoen ton CO2 bespaard in Duitsland.


1% van het BNP investeren in klimaatbeleid zorgt dus voor betere lucht, betere gezondheid, voor jobs en voor koopkrachtverhoging.

Als Etienne Schouppe zegt maar 9% te willen besparen én de kerncentrales te willen openhouden tekent hij een doemscenario uit en ondermijnt hij elk ambitieus klimaatbeleid.

Tinne Van der Straeten, Kamerlid Groen!