Gemeente Aa en Hunze


12-10-07 Nieuwe wijk Rolde Zuid

Afgelopen week heeft het college van B&W van de gemeente Aa en Hunze ingestemd met het plan voor een nieuwbouwwijk in Rolde Zuid. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van dit plan vormt de kwaliteit van de natuur in het gebied.

NIEUWE WIJK IN ROLDE ZUID: WONEN IN DE NATUUR

Afgelopen week heeft het college van B&W van de gemeente Aa en Hunze ingestemd met het plan voor een nieuwbouwwijk in Rolde Zuid. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van dit plan vormt de kwaliteit van de natuur in het gebied. Het plan biedt een gemengde verdeling van de kavels voor sociale woningbouw en de vrije sector, met een diversiteit aan grondgebonden en niet grondgebonden woningbouw. Maar liefst een derde van de te bouwen woningen wordt gerealiseerd in de sociale sfeer, verspreid over het hele gebied. Er is veel diversiteit in woonvorm en woningtype, waarbij verschillende onderdelen integreren. De samenhang wordt gevormd door de openbare ruimte. Het wordt een `gewone woonwijk', geschikt voor alle soorten mensen met verschillende achtergronden. Met maatwerk aansluitend op de specifieke woonbehoefte van verschillende mensen. Men woont in de natuur en in het landschap. Het plan is opgedeeld in vier gebieden met ieder een typisch Drentse uitstraling.

Wonen op de Esch

Midden op de Esch wordt een zelfstandig woonblok ontwikkeld. Een samengesteld gebouw in een open ruimte met een natuurlijke vegetatie. Met een eenduidige rand naar de buitenzijde met een besloten hof aan de binnenzijde van de met de ontsluiting voor verkeer. Dit deel is hét extraverte punt van het plan. Dit deel is gezichtbepalend. Hier wordt onder bijzondere architectuur gebouwd op een groot open landschap met heide of gras.

Wonen in het Bos

De contouren van het aanwezige bos blijven zoveel mogelijk gehandhaafd. Mensen wonen in het bos. De kavels zijn relatief groot en bevatten een stuk bos. De woningen staan relatief ver van de weg af en mogen voor, achter, links of rechts op de kavels staan. Er is een grote variëteit in soorten woningen en geen eenduidige rooilijn. Er is een grote vrijheid in materiaalgebruik, kleur en mate van detaillering. Een belangrijke eis die wordt gesteld is dat hout een dominante toepassing krijgt in de gevelbehandeling. Er is weinig openbare ruimte, de wegen lopen door het bos en men rijdt onder de boomkronen door.

Wonen aan Brinken

De Brinken liggen centraal in het plangebied. Er worden 2 nieuwe brinken gebouwd, waarbij de bebouwing is georiënteerd op de groene gemeenschappelijke ruimte. Net als vroeger dagen de bewoners met elkaar zorg voor de openbare ruimte. Er is een grote variëteit aan kavelvormen en typologie aan woningen. Parkeren vindt geïntegreerd in het bouwvolume plaats. Wonen aan de brinken krijgt een dorps karakter.

Wonen aan het park

In dit deelgebied wordt optimaal gebruik gemaakt van het fraaie aanwezige park. Hier ligt het zwaartepunt van de Trans. Hier worden dan ook kangoeroewoningen gebouwd, waar ouders met hun kind kunnen wonen. Het verkeer wordt om het park heen geleid, zodat bewoners veilig van hun huis naar de voorzieningen kunnen lopen. Op een open plek in het bos wordt een hofje gebouwd met een ontsluiting en een centrale parkeervoorziening. De voorzijde van de woning is georiënteerd op de openbare ruimte en de buren, de achtertuin ligt aan het bos. Wonen in het park is ruimtelijk wonen en georganiseerd/ gecultiveerd groen. Het gras, de bomen en het ven vormen het park.

Openbare ruimte

De samenhang in het plan wordt verkregen door een uniforme benadering van de openbare ruimte; eenvoudige wegen, veelal zonder voetpaden, nieuwe eikenlanen die leiden naar het centrum van het gebied, de brinken en natuurlijk het handhaven van waardevolle beplanting. De grens tussen de openbare ruimte en private kavels wordt in eenduidige randen en overzichtelijke randen vormgegeven.

Ontsluiting

De wijk heeft een hoofdontsluiting met een doorgaande weg van de westzijde naar de oostzijde.

Vanaf deze ontsluitingswegen worden de verschillende deelgebieden ontsloten, met een accent op de ontsluiting op de centrale brink in het midden van het gebied. De woonwegen hebben een fijnmazige structuur en maken het gebied vanaf de zuidzijde toegankelijk voor langzaam verkeer en hulpdiensten. Wandelaars kunnen binnen het gebied gebruik maken van de te handhaven paden, de nieuwe ontsluiting naar Rolde. Langs de hoofdontsluitingswegen komen wandelpaden. In het profiel van de wegen komen geen parkeerplaatsen. behalve enkele kleinschalige parkeervelden, ingesloten in het verkavelingsplan, voor de medewerkers en bezoekers van de Trans. Omdat parkeren niet langs wegen plaatsvindt ontstaat een dorps beeld.

Het plan wordt op 31 oktober voorgelegd aan de gemeenteraad, die dan een definitief besluit zal nemen.