IVN Nederland


Staatsbosbeheer en IVN: Kinderen moeten weer de natuur in

Veel kinderen in Nederland komen nauwelijks in de natuur. Staatsbosbeheer en IVN willen hier samen verandering in brengen. Op 11 oktober 2007 werd deze samenwerking bezegeld in Nationaal Park Het Lauwersmeer.

De regiodirecteuren Rixt Smit van IVN en Eric Wanders van Staatsbosbeheer trokken samen met een groep schoolkinderen de natuur in. Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool It Pertoer uit Weidum maakten een natuurontdekkingstocht in Nationaal Park Het Lauwersmeer. Meester Jacob Oord en Christine van der Wiel, educatief medewerker van het Nationaal Park, begeleidden de groep. Tijdens de tocht zetten de regiodirecteuren hun handtekening onder een intentieverklaring voor samenwerking.

IVN en Staatsbosbeheer verwachten veel van de bundeling van krachten. De organisaties vullen elkaar goed aan. Staatsbosbeheer heeft prachtige natuurterreinen in Noord-Nederland. Bovendien beschikken de medewerkers over veel terreinkennis. IVN heeft niet alleen goede contacten met het onderwijs, maar ook ruime ervaring met natuureducatie. Bovendien heeft IVN naast deskundige beroepskrachten ook overal enthousiaste groepen vrijwilligers.

De gezamenlijke droom van IVN en Staatsbosbeheer is dat uiteindelijk alle basisschoolleerlingen tenminste een keer per jaar actief zijn in de natuur. Het onlangs gestarte project rond de grote vuurvlinder in Zuidoost Friesland is een mooi voorbeeld hoe dat vorm kan krijgen. 75 leerkrachten van acht basisscholen uit Weststellingwerf verzorgen lessen op hun school na een korte scholing door een IVN-onderwijsconsulent. De leerlingen van de groepen 7 en 8 (totaal ongeveer 300 leerlingen) trekken bovendien samen met de boswachter van Staatsbosbeheer en vrijwilligers van IVN het natuurgebied de Rottige Meente in en worden door middel van zelfontdekkend leren op één ochtend grote vuurvlinder deskundigen. Dit educatieproject, dat ook elders in Friesland een vervolg gaat krijgen, is opgezet in samenwerking met de landelijke organisatie De Vlinderstichting.