Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Rechtenvrije foto s downloadable van:

http://www.limburgsmuseum.nl/pers/WeekvandeGeschiedenis2007

Gevarieerde activiteiten in het Limburgs Museum in Venlo

WONEN CENTRAAL THEMA IN WEEK VAN DE GESCHIEDENIS

Van 12 tot en met 21 oktober aanstaande vindt de vierde Week van de Geschiedenis plaats. In feite een opgerekte week dus. Honderden activiteiten door het hele land laten zien hoe leerzaam, maar gelukkig ook hoe onderhoudend geschiedenis is. Het thema dit jaar is: Wonen in Nederland.

Het Limburgs Museum regionaliseert het onderwerp en biedt de geïnteresseerde bezoeker rondleidingen en lezingen aan. De rondleidingen voeren door de vaste museumpresentaties en hebben dus als rode draad wonen. Al meteen in de eerste opstelling die over prehistorie gaat, is het raak. Want daarin wordt het leven in en rondom een kampement van Rendierjagers verbeeld. Zappend gaat het vervolgens verder langs de Romeinse tijd met onder meer zijn indrukwekkende villa s, langs middeleeuwse vestingsteden en kastelen en wonen op platteland en stad in de negentiende en twintigste eeuw. De rondleiding eindigt in de keukenafdeling van het Limburgs Museum. Daar wordt een historische schets gegeven van de ontwikkeling tussen 1800 en 2000 van de keuken, het hart van ieder woonhuis. De rondleidingen worden gegeven in het weekend en wel op 13, 20 en 21 oktober en beginnen alle dagen om 14 uur. Op 14 oktober is er een rondleiding om 15 uur.

Eveneens zijn er speciale rondleidingen voor kinderen met als thema wonen en wel op 14, 17 en 21 oktober steeds om 15 uur. De kinderen gaan ook nog naar de tentoonstelling Zwerkballen, grobbebollen en toverkollen Heksen en tovenaars toen en nu om te kijken hoe een huis tegen hekserij kan worden beschermd. In verband met de herfstvakantie wordt deze kinderrondleiding herhaald op 24 en 28 oktober eveneens weer vanaf15 uur.

Op woensdag 17 oktober om 15.00 uur houdt conservator Wim Hupperetz een lezing met als titel Wonen in een kasteel Het kasteel was het decor voor de adellijke levenswijze. In de lezing krijgt de aankleding van het kasteel de meeste aandacht krijgen. De adel was in vele opzichten verschil­lend van andere groepen in de middeleeuwse samenle­ving zoals boeren en stedelin­gen. Toch probeerde met name de stedelijke elite aansluiting te vinden bij de adel die ze vaak van nabij kon ervaren omdat edelen regelmatig in steden vertoefden, er ambten bekleedden en huizen bezaten. De adel wilde zijn bevoorrechte positie behouden en er ontstond een sociale concurrentie­drang ten opzichte van het stedelijke patrici­aat. Wilde men zich onderscheiden dan moest men meedoen aan vernieu­wen­de trends en modes en diende men zich zoveel mogelijk te omringen met exclusieve voorwer­pen

Het meest duidelijk kwam de adellijke levensstijl tot zijn recht tijdens fees­ten, bruiloften en begrafenisceremo­nies die werden omlijst met muziek, geschenken, toernooi­en en feest­maal­tijden. Hoewel deze gebeurtenissen, zeker voor de lagere adel, beslist niet weke­lijks op het programma stonden, be­paalden ze wel in belang­rijke mate de groepsidentiteit van de adel.

Bart Klück, bouwhistoricus van de gemeente Utrecht, maar ook bevlogen verteller, bestudeert sinds geruime tijd de oude bebouwing in de Venlose binnenstad en mag bij uitstek als een deskundige worden beschouwd. Op zondag 21 oktober verzorgt hij een met beelden geïllustreerde lezing getiteld: Venlo, stad van de toekomst èn parel van het verleden. Hij zal ingaan op de vele achter relatief moderne gevels verborgen oude en zeer oude huizen in de Venlose binnenstad. Bestudering van deze oude panden levert tal van nieuwe inzichten op over de geschiedenis van de oude Gelderse stad.

Limburgs Museum

Keulsepoort 5

5911 BX Venlo

tel 077 352 21 12

web www.limburgsmuseum.nl

open

dinsdag tot en met zondag 11-17 uur

op maandagen gesloten

inlichtingen

Sef Derkx

telefoon

077 352 21 12