Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
oktober 2007

KABK325_Expositie Nabeeld: Bibliotheek KABK haalt haar schatten te voorschijn

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) bestaat 325 jaar en viert dit het hele jaar met een uitgebreid lustrumprogramma. Dit keer is het de beurt aan de bibliotheek van de kunstopleiding. Tijdens de opening van de tentoonstelling Nabeeld op vrijdag 12 oktober kan het publiek haar schatkamer in de Galerie van de KABK bewonderen.

Enkele geselecteerde studenten van de afdelingen Grafisch ontwerpen, Beeldende kunst en Fotografie hebben werk gemaakt naar aanleiding van bijzondere boeken en grafiek uit de bibliotheekcollectie. Tijdens de tentoonstelling wordt dit werk getoond, tezamen met de boeken die als inspiratie dienden. De kunstwerken zijn te zien als uitwerking van een meer of minder herkenbaar eerder beeld: een echo, of nabeeld.

De KABK-bibliotheek bestaat sinds halverwege negentiende eeuw. Wat begon met een bescheiden leeszaal en een boekerij met enkele tientallen exemplaren is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een volwaardige kunstbibliotheek. Een belangrijke functie van de collectie is die van inspiratiebron. Studenten gebruiken de boeken om ideeën op te doen voor en verdieping te geven aan hun eigen werk.

Behalve de boeken die dagelijks aan studenten worden uitgeleend, heeft de bibliotheek enkele tientallen heel bijzondere werken in haar collectie. De meeste daarvan zijn zo waardevol dat ze alleen bij hoge uitzondering te voorschijn worden gehaald. Daardoor is dit deel van de verzameling tot dusver vrij onbekend. De keuze van studenten viel bijvoorbeeld op het zestiende-eeuwse boek van Albrecht Dürer, waarin hij aan de hand van vele illustraties een uiteenzetting geeft van de proporties van het menselijk lichaam. Enkele andere werken waar studenten zich door lieten inspireren zijn Physiognomische Studien van A. Borée uit 1899, waarin aan de hand van portretfoto s gezichtsuitdrukkingen worden toegelicht, Vedute di Roma een serie van 120 originele etsen van Giovanni Battista Piranesi uit de 18de eeuw en Kleine Welten, een map met twaalf originele prenten van Kandinsky uit 1922.

De tentoonstelling Nabeeld is van 12 oktober tot en met 2 november te bezichtigen, op werkdagen van 9.00 tot 21.00 uur. De opening vindt plaats op vrijdag 12 oktober, om 16.00 uur.

In november zal Small-Medium-Large (SML) van start gaan, waarbij alumni, docenten en studenten van de KABK gezamenlijk een expositie neerzetten. De opening is op vrijdag 9 november in de Galerie van de KABK.

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Prinsessegracht 4
2514 AN Den Haag

Noot voor redacties,