Gemeente Sittard-Geleen


131-2007

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Voorjaarsnota heeft positieve uitwerking op financieel plaatje Sittard-Geleen

Begroting Sittard-Geleen klaar voor de toekomst

Sittard-Geleen, 12 oktober 2007 -- Sittard-Geleen heeft voor 2008 een sluitende begroting. Dit wordt gerealiseerd op basis van de ombuigingen die de raad heeft vastgesteld in de voorjaarsnota. De ozb-belasting stijgt alleen met het inflatiepercentage.

,,De financiële situatie van de gemeente is aanmerkelijk verbeterd ten opzichte van de afgelopen jaren,' zegt verantwoordelijk wethouder Pieter Meekels. ,,Dat komt omdat de ombuigingsvoorstellen die eerder door de raad zijn vastgesteld, een positieve uitwerking hebben. Daardoor hoeven we de lasten voor de inwoners niet te verhogen, terwijl we toch kunnen werken aan het verbeteren van de leefbaarheid in de wijken en buurten en aan andere zaken die we op basis van het bestuursakkoord belangrijk vinden.'

Concrete voorbeelden van projecten die in 2008 uitgevoerd worden zijn:


* 200 leer/werkbanen realiseren


* bewegwijzering regionale industrieterreinen


* aanpak schoolverzuim


* oprichten van centra voor jeugd en gezin


* in elk stadsdeel jeugdontmoetingsvoorzieningen


* per maand dertig cliënten van de Sociale Dienst opnemen in activeringstrajecten


* opzet huis voor de participatie


* honderd extra zorg- en nultredewoningen


* 35 bushaltes geschikt maken voor minder-validen


* gratis fietsenstallingen


* beter doorstroming op Urmonderbaan


* verbeteren luchtkwaliteit, bijvoorbeeld door het realiseren van een aardgas-tankstation


* verbeteren groenonderhoud


* aanleg parkeergarage Markt in Geleen


* diverse woningbouwprojecten, waaronder de bouw van 190 woningen in centrum van Geleen en 225 in centrum Sittard


* snelheid afhandeling klachten bij gemeente verbeteren


* start bouw nieuwe brandweerkazerne


* 65 procent van de gemeentelijke diensten en producten is via internet verkrijgbaar


* vereenvoudigen van procedures

Een deel van deze projecten wordt gefinancierd uit de tien miljoen investeringsruimte, een ander deel komt uit de reguliere middelen.

Het college van B&W van de gemeente Sittard-Geleen heeft de begroting vandaag aangeboden aan de gemeenteraad. Het is voor het eerst sinds het ontstaan van de gemeente Sittard-Geleen dat er sprake is van een duurzaam en structureel sluitende meerjarenbegroting. Ook de algemene reserve (de financiële buffer van de gemeente) is zodanig gevuld dat nagenoeg voldaan wordt aan de norm van de provincie.

Er is bij het opstellen van de begroting rekening gehouden met de onzekere financiële situatie die de herstructurering van sociale werkvoorziening Vixia met zich meebrengt. Naast de al gereserveerde gelden hiervoor is er één miljoen euro extra begroot in 2008.

Het college is er vanuit gegaan dat de ozb-belasting voor de inwoners gemiddeld alleen maar met het inflatiepercentage verhoogd wordt. ,,Er is sprake van een gematigd lokaal lastenbeleid', aldus wethouder Meekels. ,,Streven is om het gemiddelde lastenniveau van de grote Limburgse gemeenten aan te houden.' De ozb-tarieven worden samen met het afval- en riooltarief in december door de gemeenteraad vastgesteld. Ook het tarief voor bijvoorbeeld hondenbelasting wordt dan bepaald.

B&W van Sittard-Geleen hebben ook de tweede rapportage gepresenteerd. Daarin staat hoe het lopende jaar tot nu toe verloopt. Hierbij zijn er nauwelijks tegenvallers geconstateerd. Minder parkeeropbrengsten van 2 ton worden ruimschoots gecompenseerd door meevallers bij onder anderen belastingen, wegbeheer en financieringskosten. Per saldo is er een voordeel van 1,2 miljoen euro. Dit geld wordt gebruikt voor promotie van de stadscentra, verbeteren van de verkeerslichten, versterken van de publieke lokale omroep, aanleg van een hulpdienstencommunicatiesysteem in de parkeergarage in het centrum van Geleen en het verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening, onder andere door het invoeren van één centraal telefoonnummer.


---