Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Driebergen, 12 oktober 2007

Start landelijke promotiecampagne Zwem-ABC

"Iedereen moet in het bezit zijn van het Zwem-ABC". Met deze uitspraak doet Ronald ter Hoeven, directeur van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ, een dringende oproep. Jaarlijks worden ruim 500.000 Nationale Zwemdiploma's uitgegeven. Hiervan zijn ruim 200.000 A-diploma's, 175.000 B-diploma's en 85.000 C-diploma's. "We zien dat kinderen starten met het A-diploma, maar niet automatisch doorgaan voor het B-diploma en zeker niet meer voor het C-diploma. Dit is een verontrustende ontwikkeling, want pas bij het behalen van het volledige Zwem-ABC spreken we van een paspoort voor een leven lang veilig zwem- en waterplezier", aldus Ter Hoeven. Daarom gaat de landelijke promotiecampagne Zwem-ABC van start met het doel kinderen te stimuleren de drie diploma's van het Zwem-ABC te halen en ouders te informeren over het belang hiervan en over de doorstroming richting de zwemsport. "De roep om kinderen meer te laten bewegen wordt steeds groter. Zwemmen is een gezonde en, onder kinderen, geliefde activiteit".

Tijdens de promotiecampagne, die circa anderhalf jaar duurt, krijgt ieder kind, dat vanaf dit najaar het A-diploma haalt, een poster die thuis kan worden opgehangen. De behaalde diploma's kunnen in de poster worden bevestigd, waarmee ook een stimulans ontstaat om het complete Zwem-ABC te behalen. Wanneer alleen het A- en B-diploma worden gehaald, blijft er een vak leeg. De systematiek van de poster stimuleert ouders, maar vooral ook kinderen, om het complete Zwem-ABC te halen. Daarnaast bestaat de promotiecampagne uit een informatiefolder voor ouders over het Zwem-ABC met daarin uitleg over het waarom van het Zwem-ABC. "Wij hebben het idee dat ouders te weinig op de hoogte zijn van het belang van het behalen van het totale Zwem-ABC en dat zij het C-diploma niet kennen, omdat dat vroeger op deze wijze niet bestond. Bij elk diploma van het Zwem-ABC leert een kind meer vaardigheden om zich te redden in het water. Vroeger had een kind voldoende aan basisvaardigheden. Nu, met de komst van onder andere zwemparadijzen met glijbanen, wildwaterbanen en spectaculaire wateractiviteiten, zijn meer vaardigheden nodig om jezelf veilig te kunnen bewegen in het water". De folder wordt aan ouders uitgereikt bij de inschrijving voor de zwemles of bij de eerste zwemles. De poster en folder worden uitgegeven door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ in samenwerking met de KNZB en La Vache qui Rit, de producent van het beroemde kaasje met de lachende koe.

Elk zwembad en elke zwemschool en zwemvereniging, waar wordt afgezwommen voor het Nationaal Zwemdiploma, dienen examens af te nemen volgens de richtlijnen van de Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwemdiploma's, kortweg de BREZ. Hierin zijn alle zwemslagen, technieken en toelichtingen vastgelegd. De examens voor de Nationale Zwemdiploma's kunnen alleen maar plaatsvinden in een zwembad van minimaal 160 m2, met een minimum diepte van 80 cm. Op de examinering wordt door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ toezicht gehouden via de inzet van speciale rapporteurs.