Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Weinig geld voor campagnes
Nederland grote daler in Europa op ladder tabakspreventie

Basel / Den Haag, 12 oktober 2007 - Nederland is een van de grootste dalers op de Europese ladder voor maatregelen op het gebied van tabakspreventie. Dat is gisteren bekend gemaakt op de Europese Conferentie 'Tobacco or Health 2007' in Basel. Nederland is in twee jaar tijd van de tiende naar de veertiende plaats gezakt. Daarmee delen we de 14e plaats op de ladder met Polen en Roemenië. De belangrijkste reden hiervoor is dat we zijn ingehaald door een aantal andere landen. We blijven vooral achter met de prijs van tabaksproducten en de vergoeding van stopondersteuning. Ook het feit dat de rookvrije horeca nog niet is ingevoerd draagt hieraan bij. Zelfs met de aankomende verhoging van de tabaksaccijns, blijven we achter bij veel andere Europese landen.

Het derde van de zes aandachtsgebieden waar ons land matig op scoort is het beschikbare budget voor tabaksontmoediging. Ons land besteedde in 2006 ongeveer 50 cent per hoofd van de bevolking aan tabaksontmoediging, zoals campagnes. Als algemene norm wordt 3 euro wordt aangehouden. In 2008 halen we, ondanks de extra middelen voor de rookvrije horeca, deze norm nog niet.

Dit resultaat is onbevredigend. Lies van Gennip, directeur van STIVORO: "We maken momenteel best stappen in Nederland. Maar het is voor een deel ook het inhalen van een achterstand. We zijn blij dat de horeca rookvrij wordt komende zomer. Maar in heel veel Europese landen is dat al veel eerder ingevoerd. We kunnen dus niet achterover leunen. Uit deze Europese meting blijkt dat we in Nederland zes keer meer moeten investeren in publiekscampagnes om aan de norm te voldoen. En ook zou het vergoeden van stopondersteuning van ons in het basispakket moeten. We weten namelijk uit onderzoek dat als mensen hulp krijgen bij stoppen met roken, ze zeker drie keer zoveel kans hebben dat ze echt definitief van de sigaret af kunnen blijven. We weten ook dat als die hulp vergoed wordt, veel meer mensen stopondersteuning gebruiken."

In het onderzoek zijn zes punten onderzocht in dertig EU-landen:
1. prijsverhogingen door hoger accijns op sigaretten en andere tabaksproducten
2. rookvrije werkplekken en openbare gebouwen, rookvrije horeca
3. consumenteninformatie zoals publiekscampagnes
4. reclameverboden

5. waarschuwingen op pakjes sigaretten en andere tabaksproducten
6. behandeling van rokers die willen stoppen met roken en het vergoeden van hulpmiddelen.

De top drie van landen die het heel goed doen is:

1. Engeland (93 uit 100)

2. Ierland (74 uit 100)

3. IJsland (74 uit 100)

De drie slechtst presterende landen zijn:
28. Griekenland (36 uit 100)
29. Luxemburg (36 uit 100)
30. Oostenrijk (35 uit 100)

Nederland behaalde 50 uit 100 punten.

///


Noot voor de redactie,