Noldus Information Technology introduceert FaceReader


Een revolutionair nieuw werktuig voor automatische analyse van gezichtsuitdrukkingen

WAGENINGEN, 20071012 -- Noldus Information Technology, toonaangevende ontwikkelaar van innovatieve meet- en analysesystemen voor gedragsonderzoek aan mens en dier, kondigt de introductie van een revolutionair nieuw product aan: FaceReader(TM). FaceReader is het eerste geautomatiseerde softwaresysteem dat automatisch menselijke gezichtsuitdrukkingen kan detecteren en analyseren. Het is een baanbrekend nieuw hulpmiddel in tal van onderzoeksdisciplines waaronder bruikbaarheidsonderzoek, marktonderzoek, consumentengedrag, psychologie en onderwijs.

Emoties. Het menselijk gezicht geeft een aantal signalen af die essentieel zijn voor intermenselijke communicatie in ons sociaal leven. Het is een van onze meest directe en natuurlijke middelen om te communiceren en helpt ons om in een oogopslag de gedachten, gevoelens en emoties van een persoon te herkennen. FaceReader is het eerste systeem op de markt dat automatisch specifieke kenmerken in gezichten herkent en hen interpreteert volgens de zes fundamentele menselijke emoties: geluk, verdriet, boosheid, verbazing, angst, walging en een 'neutrale toestand'. Het kan ook automatisch gezichten classificeren op basis van geslacht, leeftijd, etnische afkomst en gezichtsbeharing. FaceReader maakt gebruik van computervisie algoritmes, en heeft daarom geen kalibratie of training nodig. De automatische rangschikking van gezichtsuitdrukkingen is zeer goed inzetbaar in werkvelden als mens-machine-interactie, gedragswetenschappen, geneeskunde, communicatie en onderwijs. Volgens Marten den Uyl van ontwikkelingspartner Vicarvision bv, en uitvinder van FaceReader, `hebben vele onderzoeksgroepen wereldwijd geprobeerd om een krachtig, markeerpunt-vrije herkenningssysteem van gezichtsuitdrukkingen te ontwikkelen. Wij zijn trots om hierin als eerste te zijn geslaagd'.

Multimodaliteit. Het combineren van gezichtsuitdrukkingen met andere gegevens biedt onderzoekers talloze mogelijkheden om nieuwe inzichten te verkrijgen in menselijke gedrag. Gebruik bijvoorbeeld een eye-tracker om te ontdekken welke afbeelding een persoon bekeek toen hij de emotie 'walging' vertoonde. Met The Observer® XT, de ultramoderne software van Noldus voor het verzamelen, analyseren en presenteren van observatiegegevens, is het mogelijk om verschillende gegevensbronnen te combineren. Eenmaal geïmporteerd in The Observer, kunnen gegevens worden gesynchroniseerd met een video-opname van een testpersoon, event logging data, computer screen captures, fysiologische signalen zoals hartslag en meer. Data van gezichtsuitdrukkingen kan worden geëxporteerd naar programma's zoals Microsoft Access, Excel en SPSS. FaceReader bespaart waardevolle tijd en hulpbronnen tijdens onderzoekssessies.

Affective computing. Andere applicaties hebben rechtstreekse, real-time toegang tot de door FaceReader gedetecteerde gezichtsuitdrukkingen, wat het programma een ideaal werktuig maakt voor onderzoek in affective computing en het ontwerp van adaptieve interfaces. Met andere woorden, FaceReader stelt andere softwareprogramma's in staat om onmiddelijk in te spelen op de emotionele toestand van de gebruiker.

Noldus Information Technology is een leidende ontwikkelaar van software en geïntegreerde oplossingen voor de studie van menselijk gedrag. Technologieën omvatten geavanceerde digitale video, acquisitie van observationele data, fysiologische metingen, eye tracking, user-system interaction logging, data-analyse van gezichtsuitdrukkingen en patroonherkenning. Met haar hoofdkwartier in Nederland, heeft het bedrijf kantoren in Europa, de Verenigde Staten en een wereldwijd netwerk van distributeurs.





Noldus Information Technology