Doorzetter laat ambtelijke molens sneller draaien


beschut ondernemen met drempels

BARNEVELD, 20071012 -- Den Haag - `Niet bij de pakken neerzitten en vooral het initiatief zelf houden' zou het credo van Gregory Richardson (31) kunnen zijn. Vorig jaar september moest hij door omstandigheden een beroep doen op het sociale loket. Deze doorzetter had het geluk dat zijn gesprekspartners bereid waren in zijn voortvarende tempo te schakelen met als resultaat dat hij eerdaags kan starten als De Klussenier Gregory Richardson voor alle grote en kleine klussen in en om rond het huis. Hij is weer eigen baas!

Omdat hij in het verleden aan het zelfstandig ondernemerschap had gesnuffeld wist Gregory wat hij in ieder geval niet moest doen. Leren van de fouten destijds was vooral de erkenning dat hard werken alleen geen basis is om succesvol eigen baas te zijn. Je moet ook de vaardigheden beheersen om écht te kunnen ondernemen. Dat zijn bedrijf destijds geen succes werd, viel vooral terug te voeren op het gebrek aan kennis van marketing, administratie, het omgaan met klanten enz.

Dat hij weer `eigen baas' wilde worden, was zijn ultieme doel. Gregory kwam in contact met De Klussenier, een franchiseorganisatie waarbij in¬middels ruim 170 zelfstandige onderne-mers in de klussenbranche zijn aangesloten. Hij werd geconfronteerd met de harde cijfers dat landelijk maar liefst 40% van de starters in de bouwbranche al na drie jaar niet meer actief is. Bij De Klussenier is dat uitvalpercentage slechts 4%. Om die reden ging hij het gesprek aan want voor hem stond vanaf dat moment vast dat hij onder begeleiding eigen baas en vooral Klussenier wilde worden. Hij doorliep de procedure en werd als veelzijdig vakman gekwalifi-ceerd.

Gregory Richardson moest vervolgens weer terug naar de loketten om zijn Klussenier-plannen te ontvouwen en zijn gesprekpartners te overtuigen dat zijn droom levensvatbaar was. Hij beseft achteraf dat hij af en toe best veel gevraagd heeft -en soms geëist- om traag draaiende molens een versnellinkje hoger te laten draaien. Soms wilde hij sneller dan de regeltjes toestaan en het blijkt dat als functionarissen willen meewerken, er volop kansen zijn.

Zijn plannen om Klussenier te worden, werden vervolgens door de gemeente door de mangel gehaald. Zo werd zijn ondernemingsplan door een onafhankelijk expertisebureau op haalbaarheid beoordeeld. Met vlag en wimpel kwam hij door de procedures wat er uiteindelijk in resulteerde dat hij Klussenier en eigen baas kon worden.

Gregory Richardson: `Al die onderzoeken hebben bijna 10 maanden geduurd voordat het licht op `groen' stond. Al die tijd heb ik contact gehouden met de mensen achter De Klussenier die mij daarin gesteund hebben. Wie denkt dat ik na dat groene licht meteen als zelfstandig ondernemer aan de slag kon, komt bedrogen uit. Pas toen begon het opleidingstraject van De Klussenier echt. Ik heb met zeven andere startende Klusseniers een training van vijf dagen gevolgd. Niet om ons te leren metselen en timmeren maar het bijbrengen van ondernemers-vaardigheden als administratie, kluswering, offertes maken enz. Mijn officiële start is 1 no-vember en het komende jaar blijf ik onder strikte begeleiding, bijvoorbeeld tijdens coachings-gesprekken waarbij elke twee maanden mijn administratie en financiële positie wordt doorgespit.

Gregory Richardson ervaart De Klussenier als één grote familie. `Behalve tijdens de training heb ik inmiddels al kennis gemaakt met Klusseniers uit deze regio. Zo geven we de komende weken meerdere demonstraties bij Gamma-filialen. Dat is onderdeel van de marketinginspanningen. Via De Klussenier krijg ik het podium om bij Gamma niet alleen vakkundig advies te geven maar ook om klussen binnen te halen. En ik weet als geen ander dat als je geen organisatie achter je hebt, je er ook echt alleen voor staat. Een droom is uitgekomen, het werk stroomt binnen en ik kijk heel anders tegen het leven aan dan een jaar geleden. Er ligt weer een toekomst voor me.'

Kijk op www.klussenier.nl voor meer infomatie
Het KlusHuis Nederland B.V.
Contactpersoon: Wilger van de Beek
Veemweg 17-19
3771 MT Barneveld
0342 41 9534





Het KlusHuis Nederland B.V.