Ingezonden persbericht


Second Home International 2007 in Jaarbeurs Utrecht

Een tweede huis voor de prijs van een Amsterdamse garage

Utrecht, 12 september 2007
Persbericht

'Rendementen van 20 tot 25 procent goed mogelijk'

Een tweede huis voor de prijs waar in Amsterdam nog geen garagebox voor te koop staat. Het lijkt onmogelijk, maar dat is het zeker niet. Wie verder kijkt dan de populaire landen Frankrijk, Spanje en Portugal komt onroerend goed én grond tegen voor prijzen die het voorstellingsvermogen te boven gaan. Op prachtige plekken in de wereld zijn bijvoorbeeld appartementen met zeezicht te koop vanaf ¤ 30.000 en een strandvilla in Azië of Zuid-Amerika is op eigen grond al te bouwen voor minder dan ¤ 50.000. Dat zijn dermate lage bedragen dat een tweede woning in het buitenland feitelijk voor velen is weggelegd.

Daarom ook is een bezoek aan Second Home International 2007 absoluut de moeite waard. Op deze publieksbeurs in Jaarbeurs Utrecht presenteren makelaars en projectontwikkelaars hun aanbod tweede woningen in het buitenland. Van kapitale villa's op golf resorts in Marbella tot voor iedereen haalbare en betaalbare strandhuisjes op het Indonesische Bali; het is er allemaal te vinden.

Polen
Wie veel vakantiewoning voor weinig geld wil kopen en daarvoor niet buiten Europa wenst te gaan, moet een kijkje nemen in Oost-Europa. Bijvoorbeeld in landen als Bulgarije, Hongarije en Polen, die tegenwoordig allemaal lid zijn van de E.U. "Uit een recent onderzoek blijkt dat in Polen momenteel op onroerend goed de hoogste rendementen van Europa behaald kunnen worden", zegt Annet Mantel van DWL Vastgoed, een projectontwikkelaar die in het Poolse Reuzengebergte vakantiewoningen bouwt.

Goed verhuurd
"Dat is een werkelijk schitterende omgeving. In de winter is het een skigebied en in de zomer leent de streek zich perfect voor wandelvakanties. Dat heeft als bijkomend voordeel dat een vakantiewoning hier dus in principe ook heel goed verhuurd kan worden. Inclusief de jaarlijkse waardestijging van het onroerend goed zijn dan rendementen mogelijk van tussen de 20 en 25 procent. Het rendement is zo hoog omdat de economie van Polen sterk in de lift zit en er ook onder de Poolse bevolking een stijgende vraag is naar nieuwe woningen, omdat veel van het oude communistische onroerend goed gesloopt wordt of van slechte kwaliteit is. Dat zijn onze huizen niet, want wij stellen Nederlandse kwaliteitseisen en laten de bouw uitvoeren onder supervisie van een zeer ervaren Nederlandse uitvoerder. En toch kun je bij ons al een prachtig appartement kopen vanaf ¤ 55.000.''

Bulgarije
Soortgelijke geluiden komen ook uit Hongarije en zeker ook het Bulgarije, al gaat het daar vooral om appartementen aan de kust. BBI Properties biedt aan de Zwarte Zee appartementen aan vanaf nog geen ¤ 40.000. In een klimaat waar de zon 300 dagen per jaar schijnt stijgen de prijzen van appartementen soms wel 2 procent per maand, zo laat de projectonwikkelaar weten. Verder doet de kuststreek van Bulgarije nauwelijks onder voor de Spaanse Costa's. Ook hier is een goed ontwikkelde toeristische infrastructuur, al is het lokale prijsniveau wel een stuk lager: een taxi kost vooralsnog maximaal een paar euro en ook eten en drinken zijn een stuk voordeliger dan in Spanje.

Brazilië
"Dat lage lokale prijsniveau is ook één van de grote voordelen van een huis in Brazilië", vult Petra Groeneveld van Brazilië-specialist Forte & Balance aan. "Wij gaan wel eens met tien mensen uitgebreid uit eten en dan zijn we in totaal nog geen ¤ 130 kwijt. Daarnaast is het noordoosten van Brazilië waar wij actief zijn, eenvoudig en vaak voordelig bereikbaar dankzij wekelijkse vakantievluchten vanuit Amsterdam. Het is bovendien een perfect vakantiegebied: schitterende stranden, ongerepte plekken en een jaarrond stabiel klimaat waar het altijd zo'n 28 graden is. Je hebt dus niet zoals in sommige andere landen die extreme uitschieters in de zomer en ook geen lage temperaturen in de winter. Je kan er altijd heen en je kan er nog steeds voor een leuk bedrag iets kopen. Vanaf zo'n ¤ 30.000 koop je een leuk appartement in Fortaleza en vanaf ¤ 65.000 kun je net buiten de stad nog een leuk strandhuis laten bouwen. Dat is betaalbaar voor veel mensen. En het mooie is dat de prijzen gestaag stijgen waardoor je op termijn een heel leuk rendement kunt behalen."

Azië
Ook in Azië ligt bouwgrond en nieuw onroerend goed nog voordelig voor het oprapen. "Bij ons kun je al terecht vanaf ¤ 20.000. Waar vindt je dat nog?", stelt directeur Eric van Pamelen van Asian Properties een retorische vraag. "Dat kan volgens mij alleen nog in Indonesië of Thailand. In dit geval gaat het dan om een 2-onder-1 kap huis op Bali. Let wel: op slechts honderd meter van het strand en kwalitatief hoogwaardig gebouwd. Verder verkopen we ook op echte toplocaties supermooie projecten, al zijn die natuurlijk wat duurder. Ook bouwen we huizen op maat. Vanaf zo'n ¤ 50.000 kan ik op Bali al een geweldig huis leveren, dat voor dat geld zelfs helemaal ingericht is. Maar wat je ook beslist: het is altijd een goede koop, al was het maar als investering."

Verhuur
"Ik loop nu al heel wat jaren mee in Azië en zie vrijwel elk jaar de prijzen van onroerend goed én grond stijgen. Niet overal natuurlijk, maar op goede locaties op een eiland als Bali zie je toch een jaarlijkse stijging van minimaal 10 procent. Dat is al een heel aardig rendement, maar als je het huis ook nog verhuurt in de periode dat je er niet zelf zit, dan is het mogelijk om in zowel Indonesië als Thailand rendementen te halen van wel 20 procent. En ook daar helpen wij bij, want als je niet zelf de verhuur wil regelen doen wij dat voor je. Dan heb je er helemaal geen omkijken naar en verdien je toch elk jaar geld."

Second Home International
Aanbieders van buitenlands onroerend in alle denkbare prijsklassen presenteren zich van 12 tot en met 14 oktober op Europa's grootste publieksbeurs voor onroerend goed Second Home International in Jaarbeurs Utrecht. Kijk voor meer informatie over de beurs op www.secondhome.nl.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht