Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zo'n honderd vrijwilligers actief

Vechtvlotter trekt spoor van feestvreugde in Vechtdal

Vechtdal - Het drijvende kunstproject Vechtvlotter zal in de herfstvakantie van het Duitse Nordhorn tot Dalfsen in Overijssel zorgen voor een lawine van activiteiten. Al weken lang werken vrijwilligers aan feestprogramma's in de dorpen en steden waar Vechtvlotter voorbij komt. Op tenminste vijf locaties ontrollen zich manifestaties met als ingrediënten muziek, fototentoonstellingen, vuurspuwers, lezingen en exposities van ca 50 kunstenaars uit het Vechtdal. Nog nooit eerder werd een zo groots publieksspektakel georganiseerd dat de grenzen in het Vechtdal doet vervagen. Op deze manier wordt gedemonstreerd dat de Vecht en de cultuur de mensen verbindt, zoals dat is bedoeld door de organisator Kunst om Dalfsen.

De kunstenaars Martin Walde en Nandor Angstenberger werken, na een bezoek aan het Vechtdal in augustus, in hun ateliers aan de objecten en sleutelen aan de techniek van het drijven. Zij zullen op verschillende plaatsen workshops houden waar jonge en minder jonge mensen uit het Vechtdal samen met hen kunstwerkjes gaan bouwen die mee zullen varen met Vechtvlotter.

De reis van Vechtvlotter begint op 12 oktober in de Duitse stad Nordhorn. Daar wordt, midden in het centrum, het object met veel vertoon te water gelaten. Met veel muziek en vuurwerk gaat het van start en vaart Vechtvlotter van evenement naar evenement Zo zal op 16 oktober in het Duitse Laar de grens worden gepasseerd in het bijzijn van officiële genodigden. Daar zullen ook de Waterschappen het startschot geven voor een Integrale Interregionale Vechtvisie. De kunstwerken worden constant begeleid door een acht man sterke crew.

Hardenberg en Ommen bieden het publiek een reeks van verrassingen aan. De locale comités publiceren binnenkort hun programma's. Op 20 oktober wordt Vechtvlotter met saluutschoten van melkbussen binnen gehaald in Dalfsen. De daar actieve werkgroep maakt van de zaterdag één groot feest in het centrum en bij de Vechtbrug. Het einde van de reis van Vechtvlotter zal met veel vertoon worden gemarkeerd.

Waar mogelijk zullen partyschepen de Vecht opgaan om het publiek vanaf het water een kijkje te gunnen. Bij de start in Nordhorn en vanaf 17 oktober in Dalfsen staat een schilderij van 21 panelen waarop een impressie is te zien van het Vechtvlotter-evenement. Het schilderij is vervaardigd door verschillende groepen uit de deelnemende plaatsen langs de Vecht onder begeleiding van regionale kunstenaars.

Het volledige programma is te zien op www.vechtvlotter.nl. Ook wordt er gewerkt aan een speciale Vechtvlotterkrant, zo mogelijk in het Nederlands en het Duits. Er zijn inmiddels - ook in twee talen - meer dan twintigduizend flyers verspreid. Die zijn op verschillende adressen, waaronder de VVV kantoren, horeca- en recreatiebedrijven en publieke ruimten te verkrijgen.

Einde Persbericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Casper de Vries - 06 11423074
Projectleider

Wim Flapper - 0529-432490
Voorzitter