Ouderen spelen met dolfijnen

10/10/2007 09:27



Nationaal Fonds Ouderenhulp



Op 12 oktober zal als symbolische start van het project van het Nationaal Fonds Ouderenhulp 'Spelen met dolfijnen' een dame van 79 jaar direct contact maken met de 45 jaar oude Skinny, de oudste dolfijn van het Dolfinarium, door zelf in het water van de Odiezee interactie met hem te zoeken.

Interactie met dieren geeft de meeste mensen een goed gevoel. Dit wordt al vele jaren gebruikt op bijvoorbeeld zorgboerderijen en in verzorgingshuizen door bewust contact te laten leggen tussen mens en dier. Ook bij mensen die door bijvoorbeeld ziekte of handicap moeilijk contact kunnen leggen blijkt het laagdrempelige contact tussen mens en dier heel positief en stimulerend te werken. Het Nationaal Fonds Ouderenhulp geeft dit een nieuwe impuls door dementerende ouderen met hun partner in contact te brengen met dolfijnen en walrussen. Hiervoor gaat op 12 oktober een samenwerking van start met het Dolfinarium.

Het Dolfinarium heeft inmiddels een aantal jaren ervaring met het succesvolle, interactieve programma met dolfijnen (Dichter bij Dolfijnen) en ziet de mogelijkheid om een dergelijk, aangepast programma als positieve ervaring ook aan dementerenden te bieden. De mensen worden in een veilige en rustige omgeving via een glaswand in contact gebracht met de dieren en kunnen zo met hen spelen. Door de reacties van de dieren ontstaat er een bijzondere wisselwerking.

Juist mensen in de eerste stadia van dementie zijn zich nog bewust van het ontwikkelen van hun ziekte en zijn hier vaak erg mee bezig. Ook voor hun partners is het zwaar, mede door het vooruitzicht van het volledig verliezen van het contact en de toenemende zorg. Hierdoor is er veelal veel minder ruimte voor het samen beleven van mooie momenten. Door het bijzondere van de ontmoeting met de zeedieren wordt er een moment gecreëerd waar ze simpelweg weer samen van kunnen genieten.

In januari zullen de eerste paren het Dolfinarium gaan bezoeken. Het eerste jaar is een try-out om de ervaringen goed in kaart te brengen. Er wordt nauw samengewerkt met een zorgorganisatie om het voor dier én mens zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen.





http://www.ouderenhulp.nl