Voorverpakte vleeswaren het moeilijkst te openen

12/10/2007 07:00



Reumafonds



Amsterdam 12 oktober 2007 - Voorverpakte vleeswaren zijn het moeilijkst te openen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Reumafonds en de Reumapatiëntenbond onder mensen zonder en mét reuma. De resultaten worden vandaag op Wereld Reumadag aangeboden aan Maria v.d. Hoeven, minister van Economische Zaken. Tijdens deze overhandiging lopen er mensen rond op het Binnenhof in 'levensgrote' verpakkingen met ham.

Verder blijkt uit het onderzoek dat mensen met reumaklachten aan hun handen méér moeite hebben met het open maken van verpakkingen dan mensen met een gezonde handfunctie. De laatst genoemde groep krijgt de voorverpakte vleeswaren ook het moeilijkst open. In de top vijf van moeilijkst te openen verpakkingen komen verder voor: schroefdeksels op potten, frisdranken en sappakken en blister- verpakkingen. Het onderzoek, waar meer dan duizend mensen aan hebben deelge-nomen, is bedoeld als signaalfunctie, er moet verder onderzoek plaatsvinden naar oorzaak en gevolg, maar er is blijkbaar wel iets aan de hand. Directeur van de Reumapatiëntenbond Ment Gillissen vraagt daarom tijdens de overhandiging aan de minister of zij een oproep wil doen aan de verpakkingsindustrie om serieus te kijken naar openingsvriendelijkere verpakkingen.

13 miljard euro
Het thema van Wereld Reumadag is dit jaar Small things matter. Voor het Reuma-fonds en de Reumapatiëntenbond een goede gelegenheid om aandacht te vragen voor de dagelijkse ongemakken van mensen met reuma. Zelfs het open maken van een pot pindakaas kan voor mensen met reuma de grootste problemen opleveren. Maar liefst 2,3 miljoen mensen hebben reumatische klachten en reuma is daardoor een enorm maatschappelijk probleem. Jaarlijkse kosten aan zorg en ziekteverzuim; ruim 13 miljard euro. Kijk voor meer informatie en hulpmiddelen om verpakkingen open te krijgen in de webwinkel op www.reumafonds.nl of www.reumabond.nl.

Diverse activiteiten
Behalve de verpakkingsactie in Den Haag zijn er op Wereld Reumadag overal in Nederland activiteiten om reuma onder de aandacht te brengen. Er worden in 17 steden in Nederland bij plaatselijke supermarkten flyers uitgedeeld in de vorm van een voorverpakte plakken ham. Verder is er een symposium in het Spoorweg-museum in over een langlopend onderzoek naar artrose, in Rotterdam wordt een bewegingsdag georganiseerd en in Amsterdam is er een congres over reuma en arbeid. Kijk voor het volledige programma op www.wereldreumadag.nl.