Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Arbeidsmarktmonitor Metalektro: personeelstekort bedreigt innovatievermogen Metalektro

Metalektrobedrijven ondervinden steeds meer problemen om geschikt personeel te werven. Daardoor neemt de werkdruk toe en worden er deadlines in de productie gemist. Bij een op de vier bedrijven belemmert het tekort aan menskracht de innovatiemogelijkheden. Als de wervingsproblemen de komende jaren voortduren, zullen nog meer bedrijven moeite krijgen om hun innovatie- en concurrentiekracht op peil te houden. Ondanks dat zijn er in de afgelopen maanden toch weer veel nieuwe mensen aan de slag gegaan in de Metalektro.

Steeds meer vacatures
De Arbeidsmarktmonitor Metalektro is een uitgave van de Stichting A+O in Leidschendam die het onderzoek naar ontwikkelingen in de Metalektro laat uitvoeren door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Uit het laatste grootschalige onderzoek blijkt dat het aantal openstaande vacatures in de Metalektro dit jaar flink is toegenomen.
* De metalektrobedrijven hadden in juli 2007 in totaal ruim 5100 vacatures open staan, een toename van 44% ten opzichte van eind 2006. Deze toename van het aantal vacatures heeft vooral betrekking op uitvoerende en ondersteunende technici.
* Het aantal vacatures voor uitvoerend technisch personeel is met een derde gestegen. Voor ondersteunende technici stond er in juli 2007 bijna de helft meer vacatures open in vergelijking met een half jaar eerder.

Wervingsproblemen worden ernstiger
De aantrekkende conjunctuur is natuurlijk positief voor de Metalektro, maar er is ook een keerzijde. De problemen bij de werving van geschikt personeel worden steeds nijpender. Maar liefst 48% van de bedrijven ervaart momenteel grote problemen om technisch personeel te vinden en de vacatures staan steeds langer open: in een jaar tijd is het percentage vacatures dat langer dan 6 maanden openstaat zelfs verdubbeld!

Ingrijpende gevolgen
Wervingsproblemen hebben ingrijpende gevolgen. In 83% van de bedrijven is de werkdruk gestegen en in bijna de helft van de bedrijven leiden de tekorten aan technisch personeel ertoe dat er werk blijft liggen of dat deadlines worden gemist. In 37% van de bedrijven leiden personeelstekorten tot hogere wervings- of opleidingskosten en bijna een derde van de bedrijven moet als gevolg van de tekorten aan technici de levertijden verlengen. Er zijn echter ook gevolgen op de langere termijn. Het is met name zorgelijk dat ruim één op de vier bedrijven aangeeft dat personeelstekorten de innovatie in de weg staan. Wervingsproblemen leiden bij 21% van de bedrijven tot een vermindering van de kwaliteit van de productie, terwijl er bij 10% van de bedrijven sprake is van een verlies aan orders. Als de personeelstekorten de komende tijd verergeren, zal dat waarschijnlijk voor veel meer bedrijven betekenen dat de concurrentiekracht afneemt.