Politie Limburg-Zuid


1. Limburg Zuid

2. Stafbureau Communicatie

Datum ( donderdag 11 oktober 2007

Politiekorps Limburg-Zuid krijgt eigen televisiestation op internet: PIT

Het korps Limburg-Zuid staat aan de vooravond van een wereldprimeur. Een eigen televisiestation op internet: PIT ofwel Politie Internet Televisie.

Vandaag gaat PIT 'online' en kan de hele wereld via www.pit.tv de dagelijkse aanpak van het politiewerk door dit korps via bewegende beelden volgen.

PIT is geboren uit twee behoeften. Uit onderzoek is gebleken dat de burger er behoefte aan heeft om meer te weten over de politie. Het publiek op straat wil weten waar onze organisatie voor staat anno 2007 en wil voortdurend geïnformeerd blijven wat de politie doet met zijn of haar belastinggeld. Welke taken zijn er, welke prioriteiten zijn benoemd en wat mag en kan ik als burger verwachten van de politie? En: "hoe doen jullie dat daar bij de politie?"

Aan de andere kant heeft de politie-organisatie de behoefte om eigen boodschappen te kunnen vertellen aan diezelfde burger op de manier en het moment waarop de politie dat zelf wil. En dat liefst op een voor bijna iedereen bereikbare manier en graag 24 uur per dag. Zelfstandig, want de bestaande media hebben hun eigen verantwoordelijkheid, taak, rol en eigen keuzes en kunnen nooit als 'doorgeefluik' voor de politie dienen.

Politie Internet Televisie voorziet in beide behoeften. Enerzijds kan de burger op iedere gewenst moment van de dag en ieder willekeurige plek (thuis / werk / mobiel) inloggen op onze televisiesite. Aan de andere kant kan de politie verslagen en reportages van al het werk op elk gewenst moment op het net plaatsen. PIT heeft zelfs de mogelijkheid om 'live' verslag te doen. Bovendien is internet het medium waarmee aansluiting met de jongere generatie kan worden gezocht. Een behoefte die duidelijk bij de politie leeft.

Om al dat politiewerk op een gestructureerde manier te presenteren heeft PIT een aantal buttons. Onder de noemer 'actueel' brengt het korps dagelijks korte nieuwsitems over gebeurtenissen in onze regio waarbij de politie een rol speelt. Dat kunnen verkeers- en handhavings-incidenten zijn, maar ook impressies en uitleg over een wijkinitiatief of evenement waarbij de politie-organisatie een belangrijke taak heeft.

Via actualiteit naar uitleg

Met PIT wil het korps de dagelijkse actualiteit gebruiken om via verwijzingen naar reportages uitleg te geven over de werkwijze, de processen en de procedures van de politie.

Interactiviteit

PIT staat garant voor interactiviteit met de burger. Zo kan via de computer (upload) of het mobieltje (MMS 7575 met vermelding 'pit') kan de burger zeer actueel film of foto van een misdrijf insturen. Na check met de recherche worden voor de opsporing relevante beelden onder deze button geplaatst. Dit kan helpen bij een snelle oplossing van het misdrijf. Immers, de politie kan niet achter iedere burger gaan staan en heeft 'de ogen' van de burger hard nodig. Daarnaast heeft de site een forum waarin het publiek kan reageren op items die op PIT worden vertoond.

Innovatiesubsidie

Limburg-Zuid is het eerste politiekorps in ons land dat gebruik gaat maken van internet-televisie. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken vind het initiatief zo vernieuwend dat het een forse innovatiesubsidie heeft toegekend om het televisiestation 'online' te krijgen.

De politie is een organisatie in constante beweging. Midden in de samenleving. Dus in ontwikkeling. De items die nu op www.pit.tv staan zullen iedere dag worden aangevuld.

Op vrijdag 12 oktober is er tussen 11.30 en 12 uur de gelegenheid om korpsbeheer Gerd Leers en korpschef Wim Velings te spreken over dit bijzondere initiatief op het regiobureau van het korps Limburg-Zuid aan de Prins Bisschopsingel 53 in Maastricht.
________

Internet www.politie.nl
E-mail communicatie@limburg-zuid.politie.nl
Telefoon 043 400 6616


---- --