Ingezonden persbericht


Persbericht

8% salarisverhoging + structurele ondersteuningvoor schoolleiders in het PO

AVS: De maat is vol voor schoolleiders

Utrecht, 12-10-'07. De werkdruk is veel te hoog, de ondersteuning ontbreekt en het salaris is veel te laag. Uit onderzoek van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) blijkt dat dit voor 75% van de schoolleiders in het primair onderwijs genoeg redenen zijn om te kijken naar een andere baan, binnen of buiten het onderwijs. Voor de AVS, de grootste belangenvereniging voor schoolleiders, is de maat dan ook meer dan vol. Daarom opent zij de website: <:http:/>www.vooronsisdemaatvol.nl

Positie schoolleiders in beleidsreactie:

Deze dagen wordt druk gewerkt aan de beleidsreactie op het rapport Leerkracht! van Rinnooy Kan. In het recent bereikte onderhandelaarakkoord over de nieuwe CAO-PO staat dat in deze beleidsreactie rekening gehouden zal worden met de positie van de schoolleiders; financieel en qua ondersteuning. Voor de AVS betekent dit:


· Structurele financiering om voor de directeuren in het primair onderwijs conciërges en administratief personeel aan te trekken.


· Een fundamentele loonsverhoging van gemiddeld 8% boven op het CAO resultaat, per 1 januari 2008


· Een concrete verplichting, gevolgd door een actieplan voor de overheid om de administratieve lastendruk te verlagen en het rondpompen van formulieren te voorkomen.

Ton Duif, voorzitter Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS): "Al jaren belooft de politiek dat er geïnvesteerd gaat worden in de schoolleiding, maar de tijd van praten is nu echt voorbij. Er moeten nu concrete stappen gezet worden, want de kwaliteit van het primair onderwijs in Nederland is in gevaar als er niet snel wat gedaan wordt om de directeuren in staat te stellen echt te werken aan de kwaliteit van hun scholen."

Website:

De AVS start vrijdag 12 oktober met de website: <:http:/>www.vooronsisdemaatvol.nl

Op deze site vraagt de AVS aan schoolleiders om aan te geven, naast adhesie voor onze standpunten, of zij bereid zijn tot het niet meer meewerken aan de 'verantwoordingsfabriek', zolang de positie van de schoolleider niet versterkt wordt conform bovenstaande 3 punten.

Onderzoek:

Onderzoek van de AVS onder 1400 schooldirecteuren in het primair onderwijs wijst uit dat 72% van de schoolleiders veel moeite heeft met de werkdruk, die de laatste jaren enorm toegenomen is door met name een steeds groter wordende administratieve last.

Daar bovenop komt een forse salarisachterstand. De salarisverschillen met leraren (die al te weinig verdienen) zijn te verwaarlozen en in vergelijking met zelfde functies binnen en buiten het onderwijs lopen de schoolleiders 8-10 procent achter. Slechts 27% van de schoolleiders is tevreden met het geboden salaris.

75% van alle schoolleiders denkt wel eens tot vaak na over het zoeken naar een andere baan. Van hen geeft 52% aan dat dit te maken heeft met de werkdruk en 60% geeft aan dat dit te maken heeft met het salaris.

Nadere informatie: Michiel Wigman, directeur AVS, 06 55 70 67 88

Met vriendelijke groet,

Annette Snijders
Assistente management en bestuur

PostadresPostbus 1003. 3500 BA Utrecht
BezoekadresNieuwegracht 1, 3512 LB Utrecht
Telefoon030 - 236 10 10
Fax030 - 236 10 36
Internethttp://www.avs.nl