Ingezonden persbericht


Grand Prix media-service ter attentie van (motor) sportredacties, relaties en sponsors 12-10-2007; Betreft eerste trainingsdag verslag Grand Prix Australië, circuit Phillip Island (4.448m)

Joey Litjens (23e) niet tevreden over eerste kwalificatie

Lichtgewicht Danny Webb (25e) heeft last van wind op Phillip Island

Op een winderig Phillip Island zijn de eerste trainingen en kwalificaties voor de GMC Australian Grand Prix achter de rug. In de natte vrije ochtendtraining reed Joey Litjens naar de 21e positie en teamgenoot Danny Webb naar de 26e. De kwalificatie was droog en Litjens wist zich naar de zesde startrij te rijden met de 23e tijd. Webb haalde de 25e tijd op de voor hem nieuwe baan.

In de ochtend regende en waaide het hard. Het was geen pretje voor de rijders om te rijden. Litjens kwam al vroeg in de training ten val, maar bezeerde zich gelukkig niet en kon, na een onderbreking van 20 minuten, zijn weg vervolgen. Webb viel tegen het einde van de vrije training, maar ook hij kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

De eerste kwalificatie was droog, maar de wind was zelfs iets sterker geworden dan in de ochtend. Litjens en Webb kwamen in de eerste groep het circuit op, omdat er toch nog wat regen dreigde. In de eerste ronde begon het ook licht te regenen, maar dat hield al snel weer op, zodat iedereen een droge kwalificatie kon rijden. Desondanks was het een lastige sessie voor de coureurs van het De Graaf GP-team. Litjens had last van gripverlies van de achterband, terwijl Webb juist problemen had met de voorkant. Dat kwam door de wind, die vaak sterker was dan de lichtgewicht Brit.

Joey Litjens (23e, 1:41,350): "Ik ben eigenlijk een beetje teleurgesteld over de kwalificatie. In de vrije training ging ik onderuit, doordat de baan erg glad was in de regen. Ik was er dan ook op gebrand om een goede kwalificatie te rijden. Gelukkig was het droog en ik wist een tijdje rond de 17e tijd te rijden. Toen ik na 15 minuten binnen kwam, dacht ik dat er een nieuwe achterband werd gemonteerd, maar dat bleek niet het geval. Dat is jammer, want de laatste vijf ronden had ik weinig grip achter. In mijn laatste ronde, waarin ik juist mijn snelle tijd had moeten rijden, werd ik dwars gezeten door twee man, die me uitremden. Dat ik toch in deze ronde mijn snelste tijd neerzette, is wel veelbetekend: het had nóg beter gekund. Nu maar hopen dat de tweede kwalificatie ook droog is, zodat ik mijn tijd en positie kan verbeteren. Ik heb er de volste vertrouwen in!"

Danny Webb (25e, 1:42,267): "Ik heb het erg naar mijn zin hier in Australië. Het is voor mij de eerste keer dat ik hier ben en zowel het circuit als het land bevalt mij. De baan is erg mooi en snel en dat ligt mij wel. Het is alleen jammer dat ik in de vrije training in de regen even onderuit ging. Ik volgde Matia Pasini om de baan te leren kennen en dat ging eigenlijk erg goed. In de eerste snelle rechterbocht ging Pasini onderuit en ik ook doordat ik pal achter hem reed. Gelukkig was dat aan het eind van de training, waardoor ik toch een groot aantal ronden heb kunnen rijden. De kwalificatie ging het niet zo verkeerd. Ik ben nog niet tevreden, maar op het droge leer je de baan veel beter kennen. Ik wist iedere ronde mijn tijd te verbeteren, maar ik had veel last van de wind. Bij het uitkomen van een aantal bochten blies de wind vol tegen de voorkant van de motor, waardoor ik veel moeite had om de motor in bedwang te houden. Ik heb er met Hans Spaan over gesproken en hij zegt ook dat ik één van de lichtste rijders van het veld ben. Dan is de wind heel erg in je nadeel. We gaan nog wat meer gaten in de kuip boren, zodat de wind minder kans heeft om mij van de baan te blazen. Ook zullen we de voorkant wat meer druk geven, zodat ik meet grip heb. Dat alles moet helpen om me in de tweede kwalificatie naar de zesde startrij te brengen. Ik heb er vertrouwen in dat dat gaat lukken."

Uitslag 125cc kwalificatie
Voor de volledige 125cc kwalificatie uitslag en actuele WK-standen surft u naar www.motogp.com onder de button RESULTS

Uitslag 250cc kwalificatie:
Voor de volledige 250cc kwalificatie uitslag en actuele WK-standen surft u naar www.motogp.com onder de button RESULTS

Uitslag MotoGP klasse (tot 800cc 4-takt):
Voor de volledige MotoGP vrije training uitslag en actuele WK-standen surft u naar www.motogp.com onder de button RESULTS

************