Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070802350

Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, over één taal in Europese instellingen. (Ingezonden 12 oktober 2007)


1
Is het waar dat u tijdens een bijeenkomst met Europese journalisten `het Europese talencircus' heeft gehekeld en heeft gezegd dat er één taal moet komen voor alle bestuurlijke vergaderingen? 1)


2
Bent u op de hoogte van het feit dat het motto van de EU `eenheid door verscheiden- heid' is?


3
Deelt u de mening dat het juist van belang is dat een ieder in zijn eigen taal kan spreken op ministerieel niveau, dat wil zeggen daar waar de vertegenwoordigers van de Lidstaten zich namens hun Lidstaat uitlaten, temeer daar Raadsvergaderingen tegenwoordig ook publiekelijk te volgen zijn?


4
Bent u ervan op de hoogte dat alleen op ministerieel niveau iedereen in zijn eigen taal spreekt en dat op alle andere Europese niveaus overwegend Frans, Engels of Duits wordt gesproken, daar het hier om diplomaten gaat die worden geacht vanwege hun professie sowieso een tweede of derde taal machtig te zijn?


5
Zou u er niet beter aan doen zich uit te laten over het belang van het kennen en leren van een tweede taal om in Europa te kunnen werken en te leven in plaats van afbreuk te doen aan de positie van de Nederlandse taal die zo samenhangt met de Nederlandse identiteit door deze op te geven voor een lingua franca?


6
Bent bereid uw eerdere uitspraken te verduidelijken tegen de achtergrond van het feit dat u nu juist diegene bent geweest die gezicht heeft gegeven aan het `nee' van de Nederlanders tegen de Europese grondwet in 2005 waarin de uniforme symboliek een belangrijke plaats innam, en van het feit dat de Nederlanders te kennen hebben gegeven hun eigen identiteit terug te willen zien in de Europese Unie?


7
Welke bijdrage denkt u met uw opmerkingen te hebben geleverd aan de pogingen van dit Kabinet om de idee van de `Superstaat Europa' succesvol weg te nemen? 2)


1) http://www.elsevier.nl/nieuws/laatste_24_uur/artikel/asp/artnr/174041/, http://www.volkskrant.nl/binnenland/article469196.ece/Plasterk_wil_een_taal_in_Europese_i nstellingen en NOS Teletekst, 10 oktober 2007

2) Kamerstuk 21501-20, nr. 344, vergaderjaar 2006-2007