Ingezonden persbericht

Persbericht V E C H T V L O T T E R

Vechtvlotter moet verbazen en inspireren

Topkunst drijft van Nordhorn naar Dalfsen

De bekende Oostenrijkse kunstenaar Martin Walde en zijn jonge Duitse collega Nandor Angstenberger zullen in oktober veel opzien baren met drijvende kunstwerken die in het Duitse Nordhorn te water worden gelaten in de Vecht en langzaam stroomafwaarts naar Dalfsen zullen vlieden. Het project 'Vechtvlotter' is een initiatief van de stichting Kunst om Dalfsen en wordt gerealiseerd door meerdere culturele organisaties uit het Overijsselse Vechtdal. Hoe het werk eruitziet moet nog blijken. De kunstenaars hebben de opdracht een bijzonder, bewegend, drijvend en lichtgevend object te maken dat vanaf de oevers en bruggen kan worden bewonderd. Scholen, clubs en groepen worden uitgenodigd ook een drijvend 'kunststukje' te komen maken dat in het kielzog zal meedrijven. Deze constructies worden gemaakt tijdens workshops door Martin Walde in verschillende plaatsen langs de Duitse en Overijsselse Vecht. Vechtvlotter wordt gehouden in de herfstvakantie van 12 tot en met 20 oktober. In die tijd wordt een reis gemaakt van honderd kilometer.

In de verschillende plaatsen aan de Vecht zullen plaatselijke werkgroepen een feestelijk en kunstig programma presenteren. In ieder geval zullen in Nordhorn, Laar, Hardenberg, Ommen en Dalfsen (het einddoel van de reis) feestelijkheden worden georganiseerd. Deze programma's worden deze zomer ingevuld.

Aan kunstenaars in het Vechtdal wordt gevraagd om hun eigen werk in verband te brengen met Vechtvlotter en hun werk of activiteiten op verschillende plaatsen op de oevers te tonen.
De organiserende stichting zal via een mailing andere potentiële participanten benaderen.

Vechtvlotter wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten langs de Vecht, de provincie Overijssel en kunstwegen, de beeldende kunstroute in het Duitse en Nederlandse Vechtdal. Belangrijk voor het project is de betrokkenheid van de waterschappen in Nederland en Duitsland. Bedrijven treden op als sponsoren. In totaal is met het project een bedrag van rond de vijftigduizend euro gemoeid.

Een van de belangrijkste doelen van de organisatoren is om aan te tonen dat kunst verbindt. De Vecht vormt een fysieke band tussen de bewoners in het Duits-Nederlandse stroomgebied.

Het project vergt een bijzondere waterkundige aanpak. Daarom werken de drie waterschappen in het gebied aan een technisch plan. De waterhoogte, de stroomsnelheid, het weer en de eenenveertig bruggen, negen stuwen en twee sluizen, het zijn allemaal vraagstukken die om een slimme anticipatie vragen op de omstandigheden. De waterschappen Velt en Vecht en Groot Salland grijpen, samen met hun collega's van het NLWKN in het Grafschaft Bentheim de gelegenheid aan om op een bijzondere manier aandacht te vragen voor hun vaardigheden als waterbeheerders in de breedste betekenis van het woord.

Een van de deelnemers is de Duits-Nederlandse stichting kunstwegen. Deze organisatie, beheerder van het grootste openluchtmuseum van beeldende kunst in Europa, beschouwt Vechtvlotter als één van de jaarlijks te houden manifestaties in het Vechtdal

De magie van Vechtvlotter

Vechtvlotter zal mensen verbaasd doen staan. Hoe zal het drijvende 'vraagteken' eruit gaan zien, welke objecten zullen meedrijven als een soort bizarre armada en wanneer brengt de rivier het object in de dorpen en steden aan de Vecht. Hoe zal het er 's nachts uitzien, wat gebeurt er op de oevers. Kan de rivier deze bijzondere opdracht wel aan? Het zijn allemaal vragen die in de herfstvakantie van 2007 zullen worden beantwoord. Wie zich aangesproken voelt mag meedoen. Op de website Vechtvlotter.nl is te zien hoe deelnemers in kunnen stappen in deze culturele zwaan-kleef-aan performance.

EINDE PERSBERICHT

Informatie:
Casper de Vries - 0529458001 - 0611423074 - sterrenplukker@planet.nl

Kunstenaars

Martin Walde, geboren in 1957 in Innsbruck, Oostenrijk. Afgestudeerd aan de Akademie der bildenden Künste in Wenen. Exposeerde o.a. in de V.S., Japan en op vele plaatsen in Europa.
Woont afwisselend in Oostenrijk, Japan en Amerika.

Nandor Angstenberger, geboren in 1970 in Novi Sad, Voormalig Joegoslavië. In 1999 cum laude afgestudeerd aan Hochschule für Bildende Künste in Hamburg. Is al diverse keren gelauwerd en kreeg in 2003, 2004 en 2006 een stipendium toegekend (prijs met prijzengeld). Woont in Berlijn.

Wie
Regie: st. Kunst om Dalfsen

Participanten:
Cultuurplatform Ommen
St. hardenbergPromotie
VVV Nordhorn
Kunstwege(n)

Faciliteiten en logistiek:
Waterschap Velt en Vecht
Waterschap Groot Salland
NLWKN

Subsidiënten:
Provincie Overijssel
Gemeente Dalfsen
Gemeente Hardenberg
Gemeente Ommen

Sponsoren:
kunstwegen
Waterschap Velt en Vecht
Waterschap Groot Salland

Wat
Twee kunstenaars hebben de opdracht een spectaculair, bewegend, drijvend en in het donker zichtbaar object te maken dat vanaf de oevers en bruggen kan worden bewonderd. Allerlei instanties zoals scholen, clubs, tehuizen en particulieren worden uitgenodigd om ook een drijvend 'kunststukje' te maken dat in het kielzog van Walde en Angstenberger zal meedrijven.
In de verschillende plaatsen aan de Vecht zullen lokale werkgroepen een feestelijk en kunstig programma presenteren in de periode dat de vloot voorbij komt drijven in de betreffende plaats.

Waar
Op en langs de vecht(e) tussen Nordhorn in Duitsland en Dalfsen in Nederland. Een traject van 100 km.

Wanneer
Vechtvlotter wordt gehouden in de herfstvakantie van 12 tot en met 20 oktober 2007.
12 okt Nordhorn
13 okt Neuenhaus
14 okt Emlichheim
16 okt Laar
18 okt Hardenberg
19 okt Ommen
20 okt Dalfsen

Sterrenplukker
Casper de Vries
Tolhuisweg 18b
7722HT Dalfsen
0031 (0)529458001
0031 (0)611423074