Ingezonden persbericht

Olympisch kampioen 1928 wint ook na 51 extra weken stemmen

Bep van Klaveren definitief grootste Rotterdammer

ROTTERDAM - Bep van Klaveren is vandaag, vrijdag 12 oktober, wederom gekozen tot grootste Rotterdammer. In het kader van de week van de geschiedenis schreef het Rotterdamse gemeentearchief vorig jaar een verkiezing uit om te bepalen welke inwoner van de Maasstad het meest tot de verbeelding sprak. Naast de voormalig Olympisch kampioen boksen van 1928, die dit jaar honderd zou zijn geworden, kon via internet ook gestemd worden op tal van legendarische Rotterdammers als Erasmus, Pim Fortuyn, de ex-burgemeesters Oud en Thomassen, zwemster Rie Mastenbroek, acteur Luc Lutz, voetballers Bep Bakhuis, Puck van Heel, zanger Jaap Valkhof en de Reus van Rotterdam.

Maar niemand kreeg in de internetverkiezing meer stemmen dan de Dutch Windmill. Bep van Klaveren won de verkiezing in 2006 met overmacht. Daarop besloot de organisatie echter om de competitie met 51 extra weken te verlengen. Geholpen door de onvoorwaardelijke steun van boksliefhebbers, sponsors en vaste bezoekers van de Bep van Klaveren Memorial bleek de in Crooswijk geboren vuistvechter ook na 51 extra ronden weer de sterkste. Met bijna 25 duizend, van de in totaal 74 duizend uitgebrachte stemmen eindigde de enige Nederlandse Olympisch kampioen boksen met 32,8 procent van alle stemmen met een ruime voorsprong op de nummer twee, filosoof Erasmus (26,7) en nummer drie, Pim Fortuyn (11,7)

Bep van Klaveren Memorial

De titel van grootste Rotterdam komt bovenop de eer, die de Dutch Windmill reeds elk jaar toekomt tijdens de Bep van Klaveren Memorial. Sinds zijn overlijden in 1992 wordt de bokser op de laatste maandag van september met een eigen boksgala herdacht. Een initiatief van zijn grootste fan, de Rotterdamse zakenman Aad Veerman. In veertien jaar tijd is deze avond niet alleen uitgegroeid tot een groot eerbetoon, maar met 3000 bezoekers bovendien tot het grootste boksevenement van ons land. De Bep van Klaveren Memorial is weliswaar gratis, maar alleen op uitnodiging, bij te wonen.
Reden waarom er bij de organisatie sinds drie jaar een wachtlijst bestaat om de 'nationale feest
dag van Crooswijk' mee te mogen maken.

Kroonjaar

De veertiende editie van de Bep van Klaveren Memorial wordt op maandag 12 november 2007 wederom in het Topsportcentrum naast de Kuip georganiseerd. Deze avond staat overigens n het teken van het kroonjaar, waarin de beste bokser die ons land ooit bezat honderd jaar zou zijn geworden. In samenwerking met de humanitaire organisatie Right To Play en defensie zal het programma van die avond sportief worden ingevuld door de militaire interland tussen de teams van Nederland en Zuid-Afrika. Het gala wordt omlijst met optreden van Lee Towers, Marc Benz, Gerard Cox, Jules Deelder en Pierre van Duijl.

Prijsuitreiking Grootste Rotterdammer

De titel van grootste Rotterdammer wordt morgen, vrijdag 12 oktober, om 12.00 uur in de studio van Radio Rijnmond, aan de Lloydstraat in Rotterdam, in het liveprogramma Branie voor Twee van programmamaker Ronald van Oudheusden door een archivaris officieel uitgereikt aan de van een herseninfarct herstellende Aad Veerman en diens dochter, Louise Lenten-Veerman, de voorzitter van de stichting Bep van Klaveren Memorial.

Nadere informatie: Ardie den Hoed: 06-53.45.05.23.

---- --