TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

12 oktober 2005

Twee op de vijf Nederlanders met lijfrentekapitaal vragen geen nieuwe offertes aan voor opgebouwd pensioenkapitaal

Slechts drie op de vijf Nederlanders met koopsom-/lijfrentekapitaal vragen opnieuw een offerte aan. Dit met als doel om een hogere c.q. betere uitkering te krijgen. De rest van de consumenten gaat dus niet met haar opgebouwde kapitaal bij andere verzekeraars 'shoppen'. Consumenten die hun koop-/lijfrentepolissen laten uitkeren, kiezen meestal voor een lijfrente- ofwel pensioenuitkering (81%) die direct ingaat. Het uitstellen van de uitkering of het ineens volledig laten uitkeren ervan is geen aantrekkelijke optie, zo blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO naar direct ingaande lijfrentes.

Consumenten die informatie willen inwinnen over de besteding van zo'n uitkering, doen dat vooral via internet en e-mail (56%), waarbij ze zich met name rechtstreeks bij financiële instellingen, assurantietussenpersonen en bankfilialen oriënteren. Offertes vragen ze doorgaans aan bij grote banken en verzekeringsmaatschappijen. De keuze hiervoor wordt met name bepaald door het feit dat ze al een koopsom-/lijfrenteverzekering bij de betreffende instantie hebben lopen, en door de bekendheid van de financiële instelling.

Het belangrijkste doel van de direct ingaande lijfrente is de aanvulling op het pensioen/AOW (79%), gevolgd door de mogelijkheid om eerder te kunnen stoppen met werken (19%). Dat deze tweede reden door minder mensen als doel wordt genoemd, komt waarschijnlijk door het feit dat tweederde van de stortingen minder dan 50.000 euro bedraagt - geen bedrag waarmee je eerder kunt stoppen met werken.

E7904 | TNS NIPObase CASI | Het veldwerk vond plaats gedurende mei en juni van 2007. Hierbij werden 672 Nederlandse huishoudens, waarvan bij een deel bekend was dat binnen het huishouden de afgelopen vijf jaar een lijfrente- of koopsompolissen tot uitkering is gekomen en waarvan bij een ander deel bekend was dat binnen de komende vijf jaar een lijfrente- of koopsompolis tot uitkering komt en die zal worden omgezet in een lijfrente- of pensioenuitkering, ondervraagd (n=672).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Adriaan Eecen (tel: 020 522 59 22).