Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 12 oktober 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de werking van het Vlaams Toekomstfonds regelt. Het besluit geeft uitvoering aan het decreet met de bepalingen tot begeleiding van de begroting 2007. De decreetgever heeft er voor geopteerd om het Vlaams Toekomstfonds op te richten als een Intern Verzelfstandigd Agentschap met rechtspersoonlijkheid binnen het beleidsdomein Financiën en Begroting. Het fonds moet bijdragen tot een gezonde budgettaire toestand voor Vlaanderen op (midden-)lange termijn. Het besluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijke uitvoeringsplan 'Leievallei en open ruimte omgeving Kortrijk'. Ze hecht ook haar goedkeuring aan de bijgevoegde kaart waarvoor het gewestplan wordt herbevestigd voor wat betreft het agrarisch gebied Esser. Binnen dit gebied gelden de beleidsmatige uitgangspunten zoals bepaald in de beslissing van de Vlaamse Regering van 3 juni 2005.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering voorziet een toelage van 692.000 euro voor vier projecten voor Onderwijskundig Beleids- en Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering erkent de bacheloropleiding 'bachelor in de rechten' als nieuwe opleiding van de transnationale Universiteit Limburg, gezamenlijk georganiseerd met de Katholieke Universiteit Leuven. De opleiding kan met ingang van het academiejaar 2008-2009 georganiseeerd worden.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Volgens de decreten ter zake kan de Vlaamse Regering nadere regels vastleggen voor de opmaak van de beleidsbegroting en de personeelsformatie van de universiteiten, de hogescholen, de vzw's studentenvoorzieningen, de hoger instituten voor schone kunsten en de instellingen die excellente kunstopleidingen organiseren. Daarom worden nu principieel twee besluiten geactualiseerd die die regels vastleggen. Beide wijzigingsbesluiten gaan voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering actualiseert principieel de besluiten over de voorschriften voor de boekhouding, de jaarrekening, het rekeningstelsel en de controle voor de universiteiten, de hogescholen, de vzw's studentenvoorzieningen, de hoger instituten voor schone kunsten en de instellingen die excellente kunstopleidingen organiseren. Over deze nieuwe besluiten wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In uitvoering van het decreet over het volwassenenonderwijs keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat een aantal aangelegenheden regelt voor de Centra voor Basiseducatie (CvB). Het besluit heeft betrekking op de deelname van voltijds leerplichtige leerlingen uit het secundair onderwijs aan een opleiding Nederlands tweede taal (NT2) en op de aanvraagprocedure voor de erkenning en subsidiëring van de CvB voor het schooljaar 2008-2009.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het subsidiebesluit van de consortia volwassenenonderwijs tijdens het schooljaar 2007-2008.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Met het oog op onderhandelingen met de betrokken (sector)comités en met het overkoepelende onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs hecht de Vlaamse Regeirng haar principiële goedkeuring aan twee uitvoeringsbesluiten bij het decreet over het Volwassenenonderwijs. Het eerste besluit legt met ingang van 1 september 2008 de ambten vast in de personeelscategorieën van het bestuurs-, onderwijzend en ondersteunend personeel. Het tweede besluit regelt de ambtshalve concordantie van oude ambtsbenamingen naar de nieuwe benamingen zodat de betrokken personeelsleden alle rechten inzake dienstanciënniteit, tijdelijke aanstelling, vaste benoeming, ... behouden.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering verleent haar goedkeuring aan de kaderovereenkomst 'Wetenschappelijke begeleiding en evaluatie van de CLIL-projecten in het secundair onderwijs in Vlaanderen 2007-2010'. Zo wil de overheid de kwaliteit van de CLIL-projecten niet alleen opvolgen, maar ook actief ondersteunen (CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning ). Het CLIL-model is een generieke benaming voor het gebruik van een vreemde taal in zaakvakken. Het is een functionele werkvorm waarmee scholen de vreemde talenkennis van hun leerlingen kunnen versterken door, naast het lesgeven in het Nederlands, ook één of meer vakken in een andere taal te geven.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State keurde de Vlaamse Regering eind januari 2006 definitief een besluit goed dat een tijdelijk project invoert voor vervangingen van korte afwezigheden, bedrijfsstages en mentorschap in het basis- en secundair onderwijs. Als leerkrachten vandaag ziek of afwezig zijn voor minder dan tien werkdagen, wordt hun vervanging doorgaans niet betaald door de overheid. De korte vervanging wordt dan vaak onbezoldigd opgenomen door een collega die dit bovenop zijn dagtaak doet of in de plage. Soms wordt er ook geen vervanger aangesteld en krijgen de leerlingen studie of worden zij samengezet in grotere klassen. Door extra middelen te voorzien voor de korte vervangingen worden er stappen gezet naar een vermindering van de werkdruk van de leerkrachten en een verbetering van het comfort voor de leerlingen. Na onderhandelingen met de betrokken sectorcomités en met het overkoepelende onderhandelinsgcomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs wordt nu opnieuw principieel beslist het project voor één jaar verder te zetten, met enkele aanpassingen. Nu gaat het besluit voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt princpieel de besluiten over de leertijd en over de ondernemersopleiding. De actualisering betreft de vergoeding bij arbeidsongeval en voor zwangere leerlingen/cursisten-stagiairs. De aanpassingen beogen dat leerlingen en cursisten-stagiairs (l&c) in geval van een arbeidsongeval onmiddellijk een vergoeding van de verzekeringsmaatschappij ontvangen; dat l&c die beperkt onderworpen zijn aan de RSZ gedurende de eerste dertig dagen van de schorsing wegens zwangerschaps- en bevallingsrust een gewaarborgde leer/stagevergoeding van de patroon ontvangen; dat l&c die volledig onderworpen zijn aan de RSZ bij schorsing van de overeenkomst wegens zwangerschaps- en bevallingsrust een moederschapsuitkering van de ziektekas krijgen en dat l&c die volledig onderworpen zijn aan de RSZ maar nog niet gerechtigd zijn op uitkeringen omdat ze nog een wachttijd moeten vervullen, bij schorsing van de overeenkomst wegens zwangerschaps- en bevallingsrust een gewaarborgde leer/stagevergoeding van de patroon ontvangen. Over deze wijzigingen wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst goed met de vzw Stichting Lezen Vlaanderen voor de periode 2007-2010. De vzw Stichting lezen Vlaanderen werd in 2001 opgericht met als doel de leesbevordering in Vlaanderen te coördineren, te stimuleren en te centraliseren wat betreft de mobilisering van knowhow en van deskundigen. Voor dit jaar wordt een subsidie van 1,1 miljoen euro voorzien.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

In het kader van de omzetting van de bepalingen van de Regionale Radio Conferentie RRC-06 in Genève hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Vlaamse Mediaraad en van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat het digitaal frequentieplan voor aanbieders van radio- en televisieomroepnetwerken vastlegt.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering geeft haar principiële goedkeuring aan een uitvoeringsbesluit bij het decreet van 13 juli 2007 over de regeling van het handhavingsbeleid in de toeristische logiessector. Het besluit bepaalt onder meer dat naast de federale en lokale politie ook door Toerisme Vlaanderen aangewezen personeel gemachtigd is om toezicht en controle uit te oefenen op de naleving van de bepalingen van het decreet. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen

In uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed over de reglementering van het sociale huurstelsel. Het besluit behandelt onder meer de inschrijvings- en toelatingsvoorwaarden, de verplichtingen van de huurder en proefperiode, het toewijzingsbeleid, de huurprijsberekening en het toezicht.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de nieuwe financiering van de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM) voor de realisatie van sociale huurwoningen en de daaraan verbonden werkingskosten. Het besluit zal na twee jaar geëvalueerd worden. In het verlengde hiervan beslist de Vlaamse Regering dat de opbrengsten uit de verkoop van sociale woningen in het kader van het kooprecht van de zittende huurder mogen worden aangewend voor de verwerving van gronden.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering beslist tot algehele omzetting van de obligaties aan toonder naar obligaties op naam van de lening 3pct., januari-juli, derde en vierde reeks, uitgegeven door de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet over de Bijzondere Jeugdbijstand goed. Het behandelt onder meer de problematiek van de verwerking van persoonsgegevens en de verenigbaarheid met de Wet Verwerking Persoonsgegevens. In de context van de invoering van een elektronisch dossier per minderjarige bepaalt het decreet onder meer welke gegevens door welke instantie mogen worden verwerkt, bewaard, doorgegeven en geraadpleegd. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering kent 160.000 euro subsidie toe aan de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde in Gent voor het organiseren van het residentiële kortdurende jongerenprogramma De Sleutel.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering, onder voorbehoud van technisch nazicht, definitief het besluit over de milieueffectrapportage (MER) over plannen en programma's goed. Concreet worden volgende zaken uitgewerkt: de aanduiding van instanties die initiatiefnemers kunnen raadplegen bij het onderzoek tot MER en bepaling van de wijze en termijn van adviesverlening, bepaling van de wijze waarop (gewest-)grensoverschrijdende instanties bij de planmilieu-effectbeoordeling voor advies worden betrokken, vaststelling van de nadere regels over terinzagelegging van de volledig verklaarde kennisgeving en aanduiding van de adviserende instanties, bepaling van de verdere regels over het openbaar onderzoek en de bepaling van de wijze en de bestemmelingen van de kennisgeving van het definitieve plan of programma.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering stemt in met de nieuwe statuten en het huishoudelijk reglement van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) op voorwaarde dat door de Academie de nodige aanpassingen worden doorgevoerd in functie van de institutionele realiteit.