Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA pleit voor meer thuiszorg (12/10/07)

In een persbericht laat de dienst Thuiszorg van de Socialistische Mutualiteit vandaag weten dat het budget voor thuiszorg de vastgelegde groeinorm niet haalt. In hetzelfde persbericht roept deze organisatie dan ook op om een masterplan voor de thuiszorgsector uit te werken om zo het hoofd te bieden aan de groeiende vergrijzing. Wat het persbericht niet vermeld is dat het niet halen van de groeinorm in het budget voor de thuiszorg geenszins te wijten is aan Vlaanderen, want voor Vlaanderen is thuiszorg immers prioritair.

Thuisverpleging is bij uitstek een Vlaams gebeuren. Volgens cijfers van de Christelijke Mutualiteiten geeft een Vlaams CM-lid 20,9 % meer uit aan thuiszorg dan zijn Waalse collega. Blijkbaar leeft de tendens in Vlaanderen om bejaarden zolang mogelijk in hun eigen huis te laten wonen en hen daar te omringen met de noodzakelijke zorgen. Dit is de formule die de Vlaamse bejaarde verkiest en die veel goedkoper is dan het duurdere rusthuis. Vlaanderen geeft dus meer uit aan thuiszorg maar bespaart een hoop geld op duurdere instellingen. Tegelijk kiest Vlaanderen voor de huisarts als spil in dit gebeuren, terwijl nog niet eens zo lang geleden, er een Franstalig wetsvoorstel (Laloy) circuleerde dat de ziekenhuisarts als coördinator van de thuiszorg en thuisverpleging bombardeerde.

Het pleidooi van de Socialistische Mutualiteiten is dus zeker te begrijpen, maar dan zouden ze net als N-VA voor een doorgedreven regionalisering van de gezondheidszorg moeten pleiten. Het zou beide regios de kans geven om een gezondheidszorg op hun maat uit te tekenen. Men legt nu sowieso al andere klemtonen, maar wordt (vooral in Vlaanderen) vaak nog gehinderd door het mank lopende federale gezondheidszorgbeleid. Wedden dat Vlaanderen dan de noden in de goedkopere thuiszorg wel kan invullen?

Auteur:
Senator
dr. Louis Ide

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be