Gemeente Binnenmaas

Gevaar lekke leiding geweken

Het gevaar bij de lekgeraakte leiding in de buisleidingenstraat bij Heinenoord is geweken. De rampenorganisatie is opgeheven en alleen direct rondom de plaats van het lek is nog een afzetting. De Sluisendijk is opengesteld voor verkeer, het fietspad langs de dijk van de Heinenoordtunnel richting Oud-Beijerland nog niet.

Vanmorgen is een lek geconstateerd in een leiding bij de buisleidingenstraat nabij het Zalmpad aan de Sluisendijk in Heinenoord. Ook waren vlammen zichtbaar. Niet helemaal duidelijk was welke stof de leiding bevatte. Ofwel de leiding met waterstof was lek geraakt, ofwel de leiding met ethyleenoxide.

Dit laatste betreft een stof die gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid. Beide leidingen zijn afgesloten, om de toevoer te onderbreken. Om alle risicos uit te sluiten is besloten om uit voorzorg de sirenes in het dorp Heinenoord af te laten gaan en is het advies gegeven ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. Ook is Radio Rijnmond geïnformeerd en in werking geweest als rampenzender.

Rond 14.00 uur vanmiddag werd duidelijk dat er geen gevaar meer was, omdat bij verschillende metingen geen gevaarlijke stoffen in de lucht werden aangetroffen. Het advies om binnen te blijven werd ingetrokken en de kern Heinenoord werd weer opengesteld.

Herstel

Op dit moment worden alle voorzorgsmaatregelen getroffen die noodzakelijk zijn om de situatie onder controle te houden. De leiding met waterstof is inmiddels afgevuld met stikstof. Dit levert geen enkel gevaar op. De leiding met ethyleenoxide wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag afgevuld met stikstof. Zaterdag 13 oktober wordt direct begonnen met herstelwerkzaamheden. Uit veiligheidsoverwegingen worden deze werkzaamheden onder toezicht van de brandweer uitgevoerd.

gemeentehuis
Sportlaan 22
3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455
3299 ZH Maasdam

telefoon
078 - 676 44 33

fax
078 - 676 19 58

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl