Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE

D i rectie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

1 oktober 2007 07-LNV-B-78 VD. 2007/2342 12 oktober 2007

onderwerp bijlagen
Stand van zaken MKZ-uitbraak in VK

Geachte Voorzitter,

Hierbij informeer ik u over de laatste stand van zaken met betrekking tot de uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in het Verenigd Koninkrijk (VK). Sinds 3 augustus jl. is de besmetting op 8 bedrijven bevestigd. De laatste besmetting is op 30 september jl. gemeld. De situatie in het VK zelf blijft verontrustend.
Op het Europese vasteland, waaronder Nederland, is de situatie op dit ogenblik rustig. Alle noodzakelijke maatregelen om te voorkomen dat MKZ zou kunnen oversteken, zijn genomen. De EU heeft een exportverbod van levende dieren, die vatbaar zijn voor MKZ, en van risicoproducten aan het VK opgelegd. Daarnaast heeft Nederland nog aanvullende maatregelen genomen ten aanzien van de reiniging en ontsmetting van lege veewagens. Op 3 oktober jl. is in Brussel een nieuwe beschikking aangenomen waarin voor de export van vlees en vleesproducten uit het VK het regionalisatieprincipe wordt geaccepteerd. Zodra deze beschikking in werking treedt, wordt de export van vlees en vleesproducten uit de veilige regio's van het VK weer mogelijk. Voor het vaststellen van deze veilige regio's is een grote mate van veiligheid betracht. Rond het besmette gebied is een groot buffergebied aangewezen, van waaruit geen vlees en vleesproducten geëxporteerd mogen worden.
Er is de afgelopen weken wat discussie geweest over het risico dat verbonden zou zijn aan stro, dat uit het VK wordt geïmporteerd. Aan stro zelf is geen risico verbonden. Er is alleen een risico indien het stro is vervoerd in onvoldoende gereinigde transportmiddelen die recent op besmette bedrijven zijn geweest. Door MKZ-getroffen lidstaten moeten volgens de Europese regelgeving het vervoer van stro uit risicogebieden verbieden. Het is daarom niet nodig dat Nederland aanvullende maatregelen neemt ten aanzien van de import van stro uit het VK.
Naar aanleiding van de laatste reeks uitbraken in het VK zijn 48 bedrijven, die uit het VK hadden geïmporteerd, geblokkeerd. Deze bedrijven worden pas "vrijgegeven" wanneer door laboratoriumonderzoek is bewezen dat geen MKZ-virus op de bedrijven aanwezig is.

Op dit moment zijn 13 van de 48 bedrijven weer vrijgegeven. In de loop van de volgende week zijn de uitslagen van alle bedrijven bekend. Indien de uitslagen gunstig zijn, zullen alle blokkades worden opgeheven.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg