Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 3 oktober 2007

Bang voor religie?!

Open Huis Religiewetenschappen en Theologie in Tilburg

Het Departement Religiewetenschappen en Theologie van de Universiteit van Tilburg, dat de rol van religie in onze westerse samenleving en cultuur bestudeert, houdt op zaterdag 13 oktober Open Huis. Thema van het Open Huis is: 'Bang voor religie?!'

Vele mensen vinden dat religie thuishoort in de privé-sfeer en raken van hun stuk als religie zichtbaar probeert te zijn in het openbare leven. Van het christendom accepteren ze misschien nog wel een rol in het publieke domein, maar ook het christendom is voor velen zo vreemd geworden dat het hen angstig en onzeker maakt. Laat staan dat andere religies, zoals de islam, die gezien worden als vreemde indringers, een rol van betekenis krijgen toebedeeld in het publieke domein. De vrees dat de islam en mensenrechten elkaar moeilijk verdragen, komt in het Open Huis aan de orde in een lezing van gastspreker hoogleraar Gerrie ter Haar. De huidige trends in religie maken de verhouding tussen mensenrechten en geloofsbeleving niet eenvoudiger. Het is echter de vraag in hoeverre het dominante beeld van religie in de media beantwoordt aan de dagelijkse praktijk van religie. In aansluiting daarop wordt in parallelsessies de schijnwerper gericht op religie in de wereld van de zorg en het speelveld van de politiek. Mag religie hier openlijk een rol spelen?
In de zorg is er wat religie betreft, sprake van een dubbele vervreemding. Allochtonen en autochtonen ontmoeten elkaar in zorgsituaties zonder dat zij weet hebben van elkaars (religieuze) traditie. Bovendien ontstaat een steeds grotere afstand tussen jonge verzorgenden en oudere, soms dementerende cliënten. Promovenda Madeleine van de Weterings-Timmerman en Madeleine Mols (geestelijk verzorger in het TweeStedenziekenhuis) gaan hierover met elkaar in gesprek.
In hoeverre is het heilzaam als religie in het publieke debat wordt ingebracht? Wordt de klok dan alleen maar teruggezet of brengen islam en christendom waarden binnen in het politieke bedrijf waarmee het algemeen belang gediend is? Filosoof Donald Loose en Sophie van Bijsterveld (jurist en lid Eerste Kamer) gaan op deze vragen in. De hoogleraren Wouter van Beek en Raymond Corbey spreken tot slot over de interactie tussen Tilburgse Missionarissen van het Heilig Hart en de Marind Anim in Nieuw-Guinea aan het begin van de twintigste eeuw. Daarop aansluitend wordt het boek 'Snellen om namen' van Corbey over hetzelfde onderwerp aangeboden aan Mgr. J. Duivenvoorde MSC, aartsbisschop emeritus van Merauke (Nieuw-Guinea), die ook een bijbehorende fototentoonstelling zal openen.