Ingezonden persbericht


Landelijke Archievendag in Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad

Persbericht 4 oktober 2007

Wonen in Nieuw Land

Lelystad - Zaterdag 13 oktober is weer de jaarlijkse Landelijke Archievendag in Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. In een tijdelijke tentoonstelling in Nieuw Land Studiecentrum staat het 'jonge' wonen centraal. Naast foto's, maquettes en tekeningen van de eerste woningen in de diverse Flevolandse plaatsen, zijn er ook interviews te beluisteren van de pioniers. Hoe beleefden zij het wonen in de nog maar net ontgonnen polder.

In het Studiecentrum staat 'het jonge wonen' centraal, in Nieuw Land Museum wordt aandacht besteed aan het wonen en leven in de prehistorie. Er wordt een film vertoond van een bijzonder prehistorisch leefexperiment uit de jaren zeventig in het toen net ontgonnen Zuidelijk Flevoland. Dit unieke tijdsdocument is onlangs door Nieuw Land gedigitaliseerd en kan nu voor het eerst sinds vele jaren weer worden vertoond. Tevens is een film te zien over een prehistorisch leefexperiment dat in 2005 plaatsvond in Horsterwold. In beide experimenten proberen de deelnemers, zo goed als mogelijk, het dagelijks leven in de prehistorie na te bootsen. Hans de Haas, deelnemer aan beide experimenten zal aanwezig zijn om een inleiding te verzorgen en vragen uit het publiek te beantwoorden. 's Middags kunnen bezoekers deelnemen aan een busexcursie naar de Prehistorische Nederzetting in Natuurpark Lelystad om te zien hoe onze vroege voorouders woonden.

Voor kinderen zijn er deze dag speciale activiteiten, gericht op het wonen en leven in de Middensteentijd.

Het Studiecentrum is zoals altijd gratis toegankelijk. De toegangsprijs voor het museum Nieuw Land is tijdens de Landelijke Archievendag slechts E 3,50 p.p. inclusief de excursie naar de Prehistorische Nederzetting.

Vanwege het beperkte aantal plaatsen dient u bij de receptie van Nieuw Land te reserveren voor deelname aan de excursie tel: 0320-225900. Reageer voor 10 oktober, want het aantal plaatsen is beperkt.

Het programma van de Landelijke Archievendag

11.30 - 17.00 uur Tentoonstelling Het Jonge Wonen in het Studiecentrum van Nieuw Land 11.30 - 17.00 uur Midden in de Midden-Steentijd : activiteiten voor kinderen 13.00 uur Vertoning prehistorisch leefexperiment 1976 met een inleiding 14.00 uur Vertoning prehistorisch leefexperiment 2005 met een inleiding 15.00 uur Vertrek met bus vanaf Nieuw Land naar de Prehistorische Nederzetting 16.30 uur Vertrek met bus vanaf de Prehistorisch Nederzetting naar Nieuw Land 15.00 uur Vertoning prehistorisch leefexperiment 1976 16.00 uur Vertoning prehistorisch leefexperiment 2005

Ook de openbare bibliotheek te Lelystad staat in het teken van de prehistorie. Op de begane grond heeft de Prehistorische Nederzetting een tentoonstelling ingericht die gedurende de week van de geschiedenis (11-20 oktober) te zien is. Daarnaast hebben zij de volgende activiteiten georganiseerd:

Van maandag 15- zaterdag 20 oktober van 14.00-15.30 uur: activiteiten voor de jeugd in samenwerking met vrijwilligers van de Stichting Prehistorische Nederzetting Flevoland Jeugdafdeling. Toegang gratis. Woensdag 17 oktober 20.00-22.00 uur: architectuurcafé in samenwerking met de stichting ALS (Architectuur Landschap Stedenbouw) in Lelystad. Met wethouder Jop Fackeldey van de gemeente Lelystad. Gratis toegangskaartjes kunnen vooraf worden opgehaald bij de klantenservice van de bibliotheek.