Gemeente Hoorn


Zaterdag 13 oktober lichtjesavond in Hoorn

8 oktober 2007 - Het feestjaar Hoorn 650 loopt ten einde. De laatste grote happening in het kader van de viering van 650 jaar Hoorn is de lichtjesavond op zaterdag 13 oktober. De organisatoren verwachten dat het evenement veel publiek trekt en een prachtige afsluiting is van de reeks festiviteiten.

In de optocht wandelen zoveel mogelijk mensen mee die een steentje hebben bijgedragen aan de organisatie of de uitvoering van een of meer evenementen het afgelopen jaar. En daarmee aan het welslagen van het feestjaar.

Naast zon 400 kinderen zullen ongeveer 800 representanten uit het feestjaar in historische klederdracht en met brandende fakkels meelopen. Ook de Hoornse muziekgezelschappen zijn royaal vertegenwoordigd. De mensen die aan het parcours van de optocht wonen is gevraagd hun huizen te verlichten met kaarsen, waxinelichtjes e.d. De tocht wordt afgesloten met een bijzondere lasershow bij Schouwburg het Park.

Programma 19.00 uur: de deelnemers verzamelen op het Transferium. 19.30 uur: start van de optocht. De route ziet er als volgt uit: Transferium - Van Dedemstraat Koepoortsweg Koepoortsplein Noorderstraat Baanstraat Veemarkt - Gedempte Turfhaven Gouw Nieuwstraat Kerkplein Kerkstraat - Roode Steen - Grote Oost - Wijde Brugsteeg Appelhaven Vismarkt Nieuwendam Veermanskade - Italiaanse Zeedijk Westerdijk. 21.15 uur: aankomst bij Schouwburg het Park. De stoet wordt met muziek en zang ontvangen op het grasveld achter de schouwburg. 21.45 22.30 uur: spectaculaire lasershow in samenwerking met Jonker Audiovisueel.

Verkeersmaatregelen Om de feestelijke optocht goed te laten verlopen is een aantal maatregelen op het gebied van verkeer en parkeren noodzakelijk. * De straten waar de optocht passeert worden tijdelijk afgesloten. Dat gebeurt op het moment dat de optocht nadert en duurt telkens tot de stoet voorbij is. * Verkeersregelaars attenderen automobilisten die de binnenstad in willen rijden op de optocht en de parkeerterreinen aan de rand van de binnenstad. Binnenstadsbewoners kunnen hun weg gewoon vervolgen. * De gemeente adviseert toeschouwers van de optocht met de fiets te gaan. Wie liever de auto pakt, kan het beste gebruik maken van het tijdelijke parkeerterrein op de locatie van de voormalige Prismaschool. Parkeren is daar gratis. Er is ruimte voor 280 autos. De entree van het terrein is aan de Melkweg en bereikbaar via de Weel en de Zuiderkruisstraat. Andere goede parkeerlocaties die avond zijn het Pelmolenpad, de Vale Hen en parkeergarage Jeudje.

Meelopen Wie in historische klederdracht in de optocht wil meelopen, kan zich aanmelden bij Tinie Mulder (tinie@draagtassen.nl) of Frans van Luit (frluit@hotmail.com). Tijdige aanmelding is wenselijk om de indeling van de optocht goed te kunnen voorbereiden.