Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
inlichtingen
Jette Janssen-Beij
Telefoon
077 352 21 12

Symposium in Limburgs Museum in Venlo
VAN KLOOSTERVARKEN TOT VARKENSFLAT
Het Limburgs Museum in Venlo, het Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond en de Toneelacademie Maastricht hebben vorig jaar een nieuw en vernieuwend project opgestart, genaamd Boerenerfgoed. Het wil de verhalen van de Reconstructie en het veranderende platteland vastleggen voor de toekomst. Dit gebeurt met onder andere theatervoorstellingen, tentoonstellingen, symposia en via de website www.boerenerfgoed.nl. Boerenerfgoed houdt zich bezig met hedendaagse verhalen en wil vastleggen wat er nú speelt, zonder erover te oordelen. Het project is geïnteresseerd in vernieuwing, in keuzes en hoe men tot verandering komt. In het kader hiervan organiseert Boerenerfgoed op dinsdag 16 oktober van 14.00 uur tot 17.00 uur in het Limburgs Museum het minisymposium Van Kloostervarken tot Varkensflat.

Varkensflats staan momenteel volop in de belangstelling en roepen veel discussie en emotie op. Hoewel nog niet helemaal duidelijk is hoe deze megaveebedrijven eruit gaan zien, ervaren de meeste mensen ze al bij voorbaat als bedreigend voor de leefomgeving: men heeft een beeld van stapels vee, hoge gebouwen, dierenleed en drukte op de wegen door aan- en afvoer. Kunnen deze bedrijven nog wel geclassificeerd worden als 'landbouw' of is het verworden tot industrie?

De grootschalige industrie van het Nieuw Gemengd Bedrijf of het kleinschalige van een bedrijf met door monniken verzorgde scharrelvarkens. Een grotere tegenstelling is nauwelijks denkbaar. Maar hoe komen verschillende ondernemers tot verschillende keuzes? En hoe staat dat in relatie tot de omgeving? Hoe zorgen de ondernemer en de overheid dat een bedrijf in de omgeving past? En wanneer past een bedrijf in zijn omgeving?

Tijdens deze middag worden de verhalen van verschillende bedrijven belicht. Er wordt onder meer ingegaan op de ontwikkeling van bedrijven van verleden tot heden, de keuzes die zijn gemaakt en de factoren die daarop van invloed waren. Uiteraard is er ruimte voor discussie. Deelname aan het symposium is kosteloos. In verband met de beperkte zaalcapaciteit is aanmelding verplicht en wel vóór 10 oktober aanstaande. Aanmelden kan via info@boerenerfgoed.nl, telefonisch onder nummer 077-3522112 of per fax naar 077-3548396.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
tel 077 352 21 12
web www.limburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
maandagen gesloten