Gemeente Oirschot

Meer ruimte voor Oirschotse horeca tijdens feestdagen en collectieve festiviteiten

De gemeente Oirschot heeft haar Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gewijzigd. Aanleiding was het verzoek van de horecaverenigingen Oirschot en De Beerzen om de sluitingstijden het gehele jaar te verruimen. De gemeente heeft hier niet mee ingestemd. Wel heeft zij besloten de sluitingstijden te verruimen tijdens feestdagen en collectieve festiviteiten. Het geldt voor de volgende feestdagen en collectieve festiviteiten: Oud en Nieuw, Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren, Koninginnedag, Carnaval, Kermis, Jazzweekend en Country- en Westernfestival.

Naast het verruimen van de sluitingstijden heeft zij ook de geluidvoorschriften verruimd tijdens enkele collectieve festiviteiten. De geluidruimte is gelijk aan de ruimte bij huidige individuele festiviteiten. Het geldt voor de volgende collectieve festiviteiten: Oud en Nieuw, Koninginnedag, Carnaval, Kermis, Jazzweekend en Country- en Westernfestival.

Groot voordeel van beide besluiten is dat horeca-ondernemers minder ontheffingen hoeven aan te vragen. Voorheen moesten zij ontheffing aanvragen voor zowel de sluitingstijd als de geluidruimte bij een festiviteit. Met de nieuwe APV hebben wij dit collectief geregeld en zijn ontheffingsaanvragen overbodig. Het bovenstaande past binnen de wens van het huidige college om te komen tot minder regeldruk.

Belangrijk om te weten is dat het bovenstaande niet leidt tot extra overlast. De ontheffingen voor geluid en verruiming van sluitingstijden verleenden wij in de oude situatie ook tijdens bovengenoemde feestdagen en collectieve festiviteiten.