Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Spoedoverleg over fiscale regeling buitengewone uitgaven

De Tweede Kamer heeft op donderdag 11 oktober een spoeddebat gehouden over de bezuiniging van 650 miljoen op de aftrek buitengewone uitgaven. Het Kamerlid Vendrik van Groen Links had het debat aangevraagd. In het belastingplan 2008 wordt 400 miljoen bezuinigd op de BU-regeling. In aanvulling hierop is tijdens de Algemeen Financiële beschouwingen nog eens 250 miljoen bezuinigd op het budget dat beschikbaar is voor de nieuwe regeling die in 2009 in moet gaan. De CG-Raad heeft in de aanloop naar het debat contact opgenomen met de woordvoerders van de fracties. De belangrijkste kritiekpunten op het belastingplan 2008 zijn tijdens die gesprekken verwoord.

Passende compensatie

De CG-Raad vindt dat passende compensatie moet worden geboden. En wel aan iedereen die te maken heeft met negatieve inkomensgevolgen door de voorgestelde versobering van de fiscale tegemoetkoming van buitengewone uitgaven in 2008. Hetzij door een verdere verlaging van de drempel voor de Buitengewone Uitgaven, hetzij door andere maatregelen.

Bezuiniging

In 2009 zal er een op de doelgroep toegespitste regeling komen. De CG-Raad juicht dit toe, want een betere regeling voor chronisch zieken en gehandicapten die aantoonbare meerkosten maken, is absoluut nodig. De CG-Raad is echter zeer teleurgesteld over de op voorhand vastgestelde bezuiniging van 250 miljoen op het vastgestelde budget (motie Van Geel). Dit, terwijl het nog niet eens duidelijk is hoe de regeling voor 2009 eruit gaat zien. Deze bezuiniging trekt een zware wissel op verder overleg over de regeling met organisaties van chronisch zieken en gehandicapten.

Ongelijkheid

Er wordt gedacht aan overheveling van de Buitengewone Uitgaven-regeling naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De CG-Raad blijft waarschuwen voor de rechtsongelijkheid en verschil in toegankelijkheid die hierdoor per gemeente zal ontstaan. Bovendien dreigt het gevaar dat de regeling verandert in een soort bijzondere gemeentelijke bijstand. En dat is in strijd met de oorspronkelijke bedoeling.

Landelijke regeling

De CG-Raad heeft voorstellen geformuleerd voor een landelijke regeling vergoeding van meerkosten. Hierbij worden de genormeerde meerkosten in de vorm van een toeslag verstrekt. Er moet voldoende budget beschikbaar zijn voor de invulling van deze regeling. Uitvoering moet leiden tot rechtszekerheid, minder bureaucratie en lagere uitvoeringskosten.

Uitkomst spoedoverleg

De kamerleden Vendrik (Groen Links), Weekers (VVD) en Irrgang (SP) hebben de kritiekpunten van de CG-Raad goed verwoord in het debat. Mocht blijken dat chronisch zieken en gehandicapten er in 2009 in koopkracht op achteruit gaan, dan kunnen zij een beroep doen op de Christen Unie, zo heeft deze partij toegezegd. Minister Bos van Financiën vindt dat de Kamer over de afgeslankte belastingmaatregel moet spreken bij de behandeling van het Belastingplan 2008. De Tweede Kamer wordt nog voor 1 november geïnformeerd over de contouren van het nieuwe voorstel. Dinsdag 16 oktober wordt gestemd over de ingebrachte moties.

(Geplaatst: 16 oktober 2007)

---