Woonbond


16-10-2007

Energieprestaties Tilburgse huurwoningen in kaart

De Tilburgse woningcorporaties hebben de buitenwereld laten weten al hun huurwoningen te hebben voorzien van een Energieprestatie Advies. Zij voldoen zo niet alleen aan de wettelijke minimumeisen, maar gaan een stapje verder door voor elke woning een Energieprestatie Advies (EPA) te formuleren. In dit advies staat, naast de energieprestatie van de woning, ook beschreven op welke manier deze prestatie verbeterd kan worden.

Boeiend is dat de huurdersorganisaties van de drie Tilburgse corporaties van niets weten, terwijl zij al langdurig meepraten over een energieconvenant, waar het labelen van woningen met EPA's deel van uitmaakt. Ton Paans, Lid van het Bestuur van de huurdersorganisatie van Tiwos, meldt dat het energieconvenant volgens de laatste berichten pas in 2010 van start zou gaan. Dat de corporaties februari 2008 noemen, is voor hem een verrassing. Martin Roders, woordvoerder van Tiwos, geeft toe dat dit het geval is. "Wij hebben de voorlichtingscampagne van VROM over het energielabel willen ondersteunen."

Lagere woonlasten

De woningcorporaties gebruiken de EPA-resultaten om inzicht te krijgen in de energieprestaties van hun woningvoorraad en waar nodig gerichte, energie besparende maatregelen te treffen. De energieprestatie van een woning wordt hierdoor een wezenlijk onderdeel van het strategisch voorraadbeheer van de corporaties. Het uiteindelijke streven is om een energiezuiniger woningaanbod te hebben, zodat de energie- en woonlasten voor huurders beperkt blijven of zelfs omlaag kunnen.