Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 16 oktober 2007

Derde plaats voor UvA in Elseviers beoordeling van brede universiteiten

Gepubliceerd op 16 oktober 2007

Elsevier Thema Studeren (oktober 2007) beoordeelt ook dit jaar bijna veertig populaire academische opleidingen door studenten en universitair hoofddocenten/hoogleraren. De verschillen met de uitkomsten van vorig jaar zijn niet groot. In de totaalbeoordeling voor beste brede universiteit krijgt de UvA - net als vorig jaar - 13 % van de hoogleraarsstemmen. Hiermee komt de UvA op de derde plaats. Net als vorig jaar wordt de lijst aangevoerd door de Universiteit Utrecht.

In de beoordelingen per opleiding zijn er - net als in 2006 - vier topposities voor opleidingen van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA. De opleidingen Communicatiewetenschap, Culturele antropologie en Psychologie van de UvA worden door de hoogleraren als de beste van Nederland beoordeeld. De studenten geven de opleiding Sociale geografie en planologie van de UvA een eerste plaats.

De beoordelingen lopen per opleiding en per instelling niet erg uiteen. De cijfers die de studenten aan de opleidingen van de UvA geven variëren van een 6,4 (Tandheelkunde) tot een 7,6 (Psychologie).

Beoordelingscritera

De studenten beantwoordden vragen over de inhoud, het programma, de docenten, de faciliteiten, de wijze van toetsen, en de interne organisatie en communicatie van de opleidingen. Bij de hoogleraren en universitair hoofddocenten ging het er om welke Nederlandse universiteit zij op hun vakgebeid de beste vonden. Ze beoordeelden daartoe de samenstelling van het bachelorprogramma, het aanbod aan masters, de kwaliteit van docenten én hun wetenschappelijke werk.

Researchmasters

Nieuw dit jaar is de beoordeling van onderzoeksmasters. Deze beoordelingen hebben betrekking op zes terreinen, waaronder Taal en cultuur, Natuur, en Gedrag en maatschappij. De studenten keken naar het wetenschappelijk gehalte, het programma en de begeleiding, en de kwaliteit van de docenten. Ook hier ontlopen de cijfers elkaar weinig. De UvA scoort op alledrie de criteria wel het laagst van de onderzochte universiteiten: wetenschappelijk gehalte 6,9 (de gemiddelde score van alle beoordeelde universiteiten is 7,3), programma en begeleiding 7,1 (gemiddelde: 7,4) en kwaliteit docenten 7,6 (gemiddelde: 8,0).
Bron: UvA Persvoorlichting