Gemeente Lingewaard


Uitnodiging cursus "gemeente voor burgers", komt u ook? Bent u altijd al nieuwsgierig geweest naar de werkwijze van de gemeente Lingewaard?
De gemeente biedt haar burgers de mogelijkheid een kijkje te nemen in haar keuken. Deze cursus start woensdag 17 oktober en is gratis en voor iedereen toegankelijk. Vragen als Hoe zit de raad in elkaar?, Welke gegevens heeft de gemeente van de burgers? en Wat krijg ik terug voor de belastingen die ik afdraag aan de gemeente? zullen onder andere aan bod komen.

In eerste instantie werd in 2005 in een vijftal avonden uitleg gegeven over de werkwijze van de gemeente. De cursus was destijds alleen bedoeld voor leden van de wijkplatforms binnen de gemeente. Inmiddels is de cursus uitgegroeid tot een achttal avonden en zijn alle burgers welkom om hieraan deel te nemen.

Uit de enthousiaste reacties van de cursisten blijkt dat zij zeer tevreden waren. Uit de evaluatie van de cursus van het afgelopen voorjaar bleek dat de cursus maar liefst een 8,2 op een schaal van 10 scoorde! Met name de openheid van ambtenaren van verschillende afdelingen over hun werkzaamheden en hun werkwijze scoort hoog. De betrokkenheid van de cursisten was telkens groot en de sfeer zeer prettig. De gemeente Lingewaard is blij met dit resultaat.

Vanaf woensdag 17 oktober aanstaande gaat er dus weer een nieuwe cursus gemeente voor burgers van start. De volgende zeven avonden worden gegeven op de maandagavond van 19.30 uur tot ongeveer 22.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor uiterlijk tot vrijdag 12 oktober aanstaande 12.00 uur aanmelden bij een van de medewerkers van het team IVB van de gemeente Lingewaard via telefoonnummer: 026 326 01 111 of per email: gemeentevoorburgers@lingewaard.nl.

Programma van de cursus:

* De eerste avond, 17 oktober, de gemeente als organisatie: Uitleg over de opbouw van de gemeentelijke organisatie en de verhouding tussen het ambtenarenapparaat en de gemeenteraad.
* De tweede avond, 29 oktober, de gemeente en de wet De Algemene Wet Bestuursrecht, het klachtenrecht en de Algemene Plaatselijke Verordening zijn de onderwerpen van avond drie. Een van de mensen van de milieupolitie (BOA) vertelt over zijn werkzaamheden met betrekking tot handhaving.
* De derde avond, 5 november, de gemeente als winkel Het aanbod varieert van paspoort en rijbewijs tot de afgifte van bouwvergunningen.

* De vierde avond, 12 november, de gemeente als planvormer: Deze avond wordt verzorgd door de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en staat in het teken van bestemmingsplan-procedures
* De vijfde avond, 19 november, gemeente als gever en nemer Wat betaal je als inwoner jaarlijks aan de gemeente en wat krijg je daar voor terug? Ook de werkzaamheden van de afdeling Ruimtelijk Beheer worden toegelicht.

* De zesde avond, 26 november, gemeente als hulpverlener Een bezoek aan de brandweerkazerne.

* De zevende avond, 3 december, gemeente en bewoners Hoe gaan we met elkaar om? De communicatie met de gemeente en de rol van de wijkplatforms binnen Lingewaard staan centraal.
* De achtste avond, 10 december, sociale gezicht van de gemeente Momenteel is de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) erg actueel en ambtenaren van de afdeling Welzijn en Onderwijs en de afdeling Zorg, Werk en Inkomen gaan hier uitvoerig op in.

De volgorde van de onderwerpen is onder voorbehoud.

Bent u geïnteresseerd in het volgen van de cursus, maar bent u nu verhinderd? Geen probleem. In het voorjaar van 2008 wordt deze cursus weer herhaald. Via Het Gemeentenieuws en de gemeentelijke website houden wij u hiervan op de hoogte.