Gemeente Bedum


BMW-gemeenten pakken digitale dienstverlening samen op

17 oktober 2007
De gemeenten Bedum, de Marne en Winsum (BMW-gemeenten) gaan samen aan de slag om de digitale dienstverlening aan de inwoners van de drie gemeenten te verbeteren. In navolging van Bedum en De Marne besloot op 16 oktober ook de gemeenteraad van Winsum om gezamenlijk aan de slag te gaan en krediet beschikbaar te stellen voor het project.

Digitale dienstverlening
Onder de noemer ELO-BMW, waarbij met ELO op de term elektronische overheid wordt gedoeld, werken de drie gemeenten in 3 á 4 jaar toe naar een digitaal loket waar inwoners terecht kunnen voor de afhandeling van tal van producten en diensten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het aanvragen van een uittreksel uit de Gemeentelijke BasisAdministratie, vergunningen of het maken van een afspraak.

Eén overheidsloket
Naast verbetering van de eigen gemeentelijke dienstverlening, wordt toegewerkt naar digitale ontwikkelingen waarmee de verschillende overheidsinstanties te kampen hebben. De overheid bestaat uit circa 1500 instellingen die gezamenlijk circa 30.000 administraties voeren. Deze administraties zijn niet of nauwelijks aan elkaar gekoppeld. Voor de burger betekent het zaken doen met de overheid vaak zoeken naar wie waar over gaat en vaak steeds opnieuw informatie opgeven (administratieve lasten) door het invullen van formulieren. Om deze situatie te verbeteren wordt enerzijds gewerkt aan het vormen van één loket (frontoffice) voor de hele overheid. Omdat gemeenten het dichtst bij de burgers staan, ligt het voor de hand dat deze de rol van frontoffice op termijn in verdergaande vorm op zich nemen. Met nieuwe wetten op het gebied van WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) en de invoering van de omgevingsvergunning, worden daar nu al concrete stappen in genomen. Anderzijds is het van belang dat overheden beter gegevens met elkaar gaan uitwisselen. Het is voor burgers dan niet meer nodig om deze steeds opnieuw te verstrekken. Om dit te realiseren worden zogenaamde basisregistraties ingevoerd. Dit zijn registraties waarvan wettelijk is vastgelegd wat er in zit, wie het beheert en hoe het door alle overheden gebruikt moet worden.

Met ELO-BMW moeten de BMW gemeenten de nodige aanpassingen op het gebied van de informatievoorziening realiseren. Gezien de uitdagingen die de gemeenten op dat gebied staan te wachten, hebben de drie gemeenteraden besloten om dit project gezamenlijk uit te voeren. Het Rijk draagt bij aan dit project met ondermeer de begeleiding door EGEM. Deze organisatie staat de BMW-gemeenten bij op het gebied van kennis en projectbegeleiding. De kosten van het totale project voor de drie gemeenten worden geraamd op 1.280.000.

* Meer informatie over het project is digitaal beschikbaar.