Agendia verkrijgt het recht op de ontdekking van een belangrijk mechanisme van geneesmiddelresistentie in borstkanker welke potentieel kan leiden tot een gevoelgheidstest voor het kanker geneesmiddel Herceptin(R)

17/10/2007 13:12



PR Newswire



AMSTERDAM, October 17 /PRNewswire/ -- Agendia BV, een wereldleider op het snel ontwikkelende gebied van de moleculaire diagnostiek, kondigde vandaag aan dat zij het recht heeft verkregen op de ontdekking van een belangrijk mechanisme van resistentie tegen het veel gebruikte borstkanker geneesmiddel Herceptine(R), hetgeen gepubliceerd is in de publicatie van het tijdschrift "Cancer Cell" van 15 oktober.

Het antilichaam geneesmiddel Herceptine(R) is gericht op het HER2 eiwit, welk in ongeveer één op de vier gevallen van borstkanker overactief is en bijdraagt aan agressieve kankerontwikkeling. In meer dan de helft van de behandelde patiënten is in eerste instantie een positieve werking van dit middel in combinatie met chemotherapie waargenomen. Echter, het merendeel van de patiënten ontwikkelen uiteindelijk resistentietegen de op Herceptin gebaseerde therapieën. Het laboratorium van de wetenschappelijk directeur van Agendia, Prof. Rene Bernards, heeft vandaag een snelle methode gepubliceerd om biomarkers, die geassocieerd zijn met het niet reageren op kankergeneesmiddelen in celkweek, te identificeren en heeft deze technologie gebruikt om een resistentie tegen de op Herceptine-gebaseerde kankertherapie te identificeren. Zijn bevindingen tonen ook aan dat deze biomarkers inderdaad een voorspellende waarde hebben voor patiënten die met dit geneesmiddel behandeld worden, waarmee de methode wordt gevalideerd.

"De beschikbaarheid van biomarkers die de reactie voorspellen op de kankertherapie is behulpzaam bij het rationele gebruik van
kankergeneesmiddelen in de kliniek. Het verklaren van het moleculaire mechanisme van resistentie tegen geneesmiddelen kan cruciaal zijn voor het identificeren van patiënten die niet hebben gereageerd op therapie en kan helpen om efficiëntere behandelingsmethoden te ontwerpen", zei Rene Bernards. "Hoewel meer werk nodig is om onze bevindingen verder te valideren is deze methode algemeen van toepassing om het mechanisme van resistentie tegen geneesmiddelen te vinden en zal de ontwikkeling van biomarkers die geassocieerd worden met het niet reageren op therapie versnellen."

De technologie die gebruikt werd is gebaseerd op het gelijktijdig inactiveren van duizenden genen door een methode die bekend staat als RNA interferentie in cellen die gevoelig zijn voor een specifiek kankergeneesmiddel. Indien het inactiveren van een specifiek gen de resistentie veroorzaakt tegen een bepaald kankergeneesmiddel, kunnen de cellen die het inactieve gen in zich bergen door blijven groeien in de aanwezigheid van het kankergeneesmiddel en kan het snel geïdentificeerd worden. In de huidige studie werd de deregulering van het
"phosphatidylinositol 3-kinase route", welke in de helft van de borstkankertumoren is gemuteerd, geïdentificeerd als een belangrijk mechanisme voor het niet reageren op de op Herceptine gebaseerde therapieën.

"We zijn verheugd met deze bevindingen en blij dat we de rechten veilig hebben kunnen stellen", zei de algemeen directeur van Agendia, Dr. Bernhard Sixt. "Het is aannemelijk dat een vergelijkbaar mechanisme bijdraagt aan het niet reageren op andere kankertherapieën die zich richten op de EGF receptor in darm- en longkanker". Agendia zal op microarray gebaseerde diagnostiek ontwikkelen om dit mechanisme van de ongevoeligheid voor geneesmiddelen te identificeren.

Over Agendia

Agendia, gevestigd in Amsterdam, Nederland, is een wereldleider op het gebied van gen expressie gebaseerde diagnostiek en heeft drie producten op de markt. De onderneming concentreert zich op de ontwikkeling en commercialisering van diagnostische testen gebruikmakend van gen expressie profielen. Agendia was het eerste bedrijf dat FDA goedkeuring kreeg voor haar borstkankertest - MammaPrint(R) - dat het risico op terugkeer van borstkanker voorspelt. Haar tweede microarray product, CupPrint(R)(i), is een diagnostische test die de oorsprong van een metastase identificeert in een kankertype genoemd "Cancer of Unknown Primary". Agendia presenteerde tevens onlangs haar nieuwe prognostische test voor darmkanker, ColoPrint(R), welke momenteel verdere validatie ondergaat. Agendia onderhoudt nauwe banden met verschillende vooraanstaande academische centra om hoogtechnologische diagnostische testen voor kanker te ontwikkelen. Agendia biedt tevens haar deskundigheid aan farmaceutische bedrijven aan, die gericht zijn op ontwikkeling van hoogeffectieve geneesmiddelen op het gebied van de oncologie.

(i) CupPrint(R) is gebaseerd op een licentie van de TUO database van AviaraDx

Contactinformatie: Agendia: Prof. Dr. Rene Bernards, Chief Scientific Officer, +31-626-558-679