Milieukeur

Promovenda: "Milieukeur is juist een van de meest betrouwbare en waardevolle keurmerken"

In verschillende media werd afgelopen vrijdag 12 oktober een verkeerd beeld over de betrouwbaarheid van milieukeurmerken neergezet. Een en ander kan worden toegeschreven aan het persbericht van de Universiteit van Utrecht waarin de conclusies van een proefschrift uit hun verband zijn gehaald. Helaas hebben veel perspublicaties zich hierop gebaseerd.

Aanleiding tot deze media-aandacht is het promotieonderzoek van Mariette van Amstel, die op 16 oktober haar proefschrift 'Twilight on self-regulation' verdedigde. In haar proefschrift concludeert zij duidelijk dat Milieukeur van SMK één van de meest waardevolle en betrouwbare keurmerken is, naast de keurmerken Demeter en EKO. In haar onderzoek heeft zij een model ontwikkeld om de betrouwbaarheid van `zelfreguleringen', waaronder keurmerken, van voedselproducenten met elkaar te vergelijken. Zij richtte zich op de totstandkoming van criteria, de uitvoering van de controle en de meetbare gevolgen van een milieukeurmerk voor de biodiversiteit. De reden voor dit onderzoek is dat consumenten vinden dat het grote aantal milieukeurmerken of milieuvriendelijke claims gehanteerd door voedingsproducenten op dit moment niet goed onderling met elkaar zijn te vergelijken. Welk voedings- product kun je het beste kopen? En hoe weet de consument dat zijn aankoop daadwerkelijk beter is voor het milieu?

Onderzocht is of voldoende duidelijk is aangegeven hóe en hoe vaak gecontroleerd wordt, hoeveel bedrijven goed- dan wel afgekeurd zijn en wat concreet de milieueffecten zijn. Met deze informatie zou de consument beter in staat zijn om een vergelijking te maken tussen de keurmerken.

De promovenda, Mariette van Amstel, beschouwt Milieukeur van SMK als één van de meest waardevolle en betrouwbare keurmerken, ook omdat Milieukeur volgens haar het enige milieukeurmerk is dat direct rekening houdt met milieubelasting van de Nederlandse landbouw: "SMK rapporteert hier jaarlijks over en vervolgens worden de resultaten gebruikt voor verdere aanscherping van de eisen", aldus Van Amstel in haar proefschrift. Milieukeur kent criteria voor verminderde milieubelasting op het gebied van bestrijdingsmiddelen, meststoffen, natuur en landschap, energie en water. Één van de effecten van die criteria is het bijdragen aan het behoud van biodiversiteit.

Naar aanleiding van de berichtgeving in de pers heeft zij ons laten weten niet gelukkig te zijn met de negatieve toonzetting in relatie tot Milieukeur van SMK .
Milieukeur springt inhoudelijk juist positief uit de vergelijking tussen milieukeurmerken in het proefschrift: leest u het er zelf maar op na! Zo blijkt

Milieukeur ook de meeste biodiversiteitscriteria te hebben in de vorm van natuur- en landschapsmaatregelen.

Samen met de promovenda zal SMK de nodige actie ondernemen om mogelijke schade te herstellen. Dat is belangrijk voor een juiste beeldvorming over juist

één van de meest betrouwbare milieukeuren: Milieukeur.

Het proefschrift van Mariette van Amstel kunt u als PDF-file opvragen bij SMK.

Laatst gewijzigd: 17 oktober 2007