Ingezonden persbericht


Woensdag 17 oktober 2007 (20071017)
www.schizofrenieplein.nl

Dood bilal b. blijft ook ypsilon bezighouden

AMSTERDAM/HILVERSUM, 17-10-2007 - De dramatische gebeurtenissen waarbij Bilal B. werd doordgeschoten nadat hij twee agenten had gestoken blijft ook bij Ypsilon de gemoederen bezighouden. De vereniging heeft haar steun aangeboden aan de nabestaanden van de man die leed aan schizofrenie en is actief betrokken bij het informeren van media en andere belanghebbenden. Zo zocht ze contact met de redactie van EenVandaag, die besloot vanavond een uitzending te wijden aan de zoektocht die familieleden soms moeten afleggen om gehoor te vinden. De uitzending vindt vandaag, woensdag 17 oktober
2007, plaats tussen 18 en 18.45 uur op Nederland 1 en wordt na afloop van de programmering de hele nacht door herhaald. Overigens kan bij nieuwsprogramma's het onderwerp altijd worden verdrongen door een nog actueler thema. In dat geval volgt de uitzending vaak zo spoedig mogelijk daarna.

Normaal is Ypsilon terughoudend naar de pers als het gaat om gewelddadige incidenten om te voorkomen dat ze onbedoeld de link tussen geweld en schizofrenie zou bevestigen. Uit onderzoek is bekend dat mensen met schizofrenie veel vaker juist het slachtoffer zijn van geweld, dan de dader. Bij het drama in Amsterdam Slotervaart besloot Ypsilon wel actief naar buiten te treden, omdat al direct in de berichtgeving werd gemeld dat Bilal kort daarvoor zelf had gevraagd om een vrijwillige opname omdat hij suicidaal was. Ypsilon heeft naar redacties van allerhande media haar expertise aangeboden, maar ook gevraagd om genuanceerde berichtgeving. "We zouden graag zien dat de berichtgeving zou gaan over het trage en halfslachtige ingrijpen van de GGZ, over het verdriet van de familie van Bilal B., over het leed van de twee agenten en hun families, maar ook met een element van mededogen voor iemand die zo de war is dat hij meent er goed aan te doen om dit soort dingen te doen."

Naar de nabestaanden heeft Ypsilon haar steun aangeboden en hen onder meer geattendeerd op de Ypsilongroep voor Marokkaanse familieleden die vanuit Utrecht actief is. De politie heeft ze aangeboden om in het stadsdeel voorlichting te komen geven over schizofrenie. Behalve vanuit de landelijke vereniging tonen ook individuele leden hun betrokkenheid. Zo meldde een deelneemster van schizfam, de online discussiegroep van Ypsilon voor familieleden, dat ze de familie van Bilal B. een bloemstuk had gestuurd. "Als ouders van kinderen met schizofrenie of een kwetsbaarheid voor psychoses hebben wij de sterke behoefte ons medeleven te betuigen. Wij weten als geen ander wat de familie doormaakt en heeft doorgemaakt. Hoe je als roepende in de woestijn probeert je kind dat ernstig in crisis is in behandeling te krijgen. Onze kinderen kunnen pas worden opgenomen (vaak onder dwang) met een RM als ze het stadium van "tijdbom" hebben bereikt. Het getuigt van respect voor zijn familie dat Bilal zich vrijwillig liet opnemen. Het is schrijnend dat het toch mis ging."


---

Het Schizofrenie Bulletin is een service van Ypsilon, de vereniging voor familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose. Voor meer informatie: http://www.ypsilon.org/schizbul.htm

Elk Schizbul-bericht mag u onbeperkt verspreiden onder iedereen die er mogelijk belangstelling voor heeft, mits u geen tekstuele wijzigingen aanbrengt en "Schizofrenie Bulletin / Ypsilon" vermeldt als bron. Kreeg u dit bericht via een ander? Word dan zelf gratis abonnee via http://www.ypsilon.org/aanmelden.htm#schizbul !



Ingezonden persbericht