Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

17 oktober 2007

Internationale commissie: onderwijsniveau University College Utrecht uitstekend

Het onderwijsniveau en het onderwijsrendement (afstudeerpercentage) van University College Utrecht (UCU) is 'uitstekend'. Op tal van andere zaken scoort het onderwijsaanbod van UCU het predicaat 'goed'. Dit concludeert de visitatiecommissie van Quality Assurance Netherlands Universities (QANU) in samenwerking met de Amerikaanse Higher Learning Commission, die de kwaliteit van UCU heeft doorgelicht.

De visitatiecommissie heeft UCU op tweeëntwintig punten beoordeeld. Twee keer scoorde UCU 'uitstekend' ('Onderwijsrendement' en 'Gerealiseerd niveau'). Zeventien keer werd 'goed' gescoord, onder andere voor de samenhang binnen het studieprogramma, de geboden studiefaciliteiten en de kwaliteit van het onderwijspersoneel. Op drie punten scoort UCU 'voldoende'.

Internationaal groeien

Op internationaal gebied ziet de commissie goede groeiperspectieven voor UCU. In korte tijd heeft UCU een internationale reputatie opgebouwd als Liberal Arts & Science-opleiding. De visitatiecommissie stelt dat UCU mogelijkheden heeft om zijn internationale positie nog verder te verstevigen. Dit kan door nog meer docenten en gastsprekers uit het buitenland aan te trekken en talentvolle buitenlandse studenten gericht te werven.

Accreditatie

Sinds de invoering van het bachelor-mastersysteem (BAMA) in 1999 moeten onderwijsinstellingen geaccrediteerd zijn om voor overheidsfinanciering in aanmerking te komen en om erkende diploma's te mogen afgeven. Aan een accreditatie gaat een visitatie vooraf door een onafhankelijke instantie, zoals QANU. Door de Amerikaanse afvaardiging binnen de visitatiecommissie zullen de resultaten ook internationaal zwaar wegen. UCU wil dan ook over twee jaar volledig internationaal geaccrediteerd zijn.

University College Utrecht

De Universiteit Utrecht startte tien jaar geleden met University College Utrecht. Studenten uit binnen- en buitenland kunnen hier een brede 3-jarige Engelstalige bacheloropleiding volgen naar Angelsaksisch model: Liberal Arts and Sciences. UCU telt op dit moment 650 studenten uit meer dan 50 landen.

Meer informatie

Patrick Rugebregt, persvoorlichting Universiteit Utrecht, 06 2039 4916, p.f.rugebregt@uu.nl.

Het volledige QANU-rapport is te downloaden op www.qanu.nl.