Partij van de Arbeid

PvdA blij met advies VROM-Raad

17-10-2007 02:13

De PvdA is blij met het advies Tijd voor keuzes. Perspectief op een woningmarkt in balans van de VROM-Raad. Tweede-Kamerlid Staf Depla: De VROM-Raad legt de vinger op de zere plek: veel mensen hebben moeite een passende en betaalbare woning te vinden. Dat komt onder andere door de manier waarop de overheid nu ingrijpt in de woningmarkt. Het rapport biedt daar goede oplossingen voor.'

Vastgelegd in coalitieakkoord
De VROM-Raad pleit in het rapport onder meer voor het invoeren van één algemene inkomensafhankelijke woonsubsidie, die in de plaats moet komen van de hypotheekrenteaftrek en de huursubsidie. In het coalitieakkoord van dit kabinet is echter vastgelegd dat de hypotheekrenteaftrek deze kabinetsperiode intact blijft. Depla: Daar hebben wij onze handtekening onder gezet, dus daar houden we ons aan.'

Interessante plannen
Maar de PvdA vindt de voorstellen van de VROM-Raad om de inkomensondersteuning van het wonen eerlijker te maken wel heel interessant. Huurders en kopers worden meer gelijk behandeld. De inkomensondersteuning voor kopers en huurders wordt hoger als het inkomen lager wordt en het huishouden groter. Een breed maatschappelijk debat hierover is noodzakelijk zodat een volgend kabinet hier mee aan de slag kan gaan.

Geleidelijk
De aanpassing van de hypotheekrenteaftrek moet ook dan natuurlijk wel geleidelijk gebeuren, met het ontzien van bestaande gevallen omdat mensen grote verplichtingen zijn aangegaan. De VROM-Raad laat in een aantal berekeningen zien dat negatieve effecten voor de inkomens van mensen voorkomen kunnen worden als de juiste maatregelen genomen worden.

Snelle reactie
Andere maatregelen uit het rapport van de VROM-Raad kunnen wel al deze kabinetsperiode doorgevoerd worden. Depla: De VROM-Raad ziet dat huurders de laatste jaren een steeds groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan huren. Dat is een bevestiging dat het huidige kabinetsbeleid om de huurstijgingen te bevriezen en te kiezen voor een inflatievolgend huurbeleid verstandig is. De andere maatregelen die de VROM-Raad voorstelt, zoals het aanwijzen van meerdere kleine bouwlocaties, onbestemd bouwen en corporaties anticyclisch laten bouwen, verdienen een snelle reactie van het kabinet. Als deze maatregelen werken, moeten ze voortvarend ter hand worden genomen.