Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (17/10)

TILBURG, 17 oktober 2007

Proces-verbaal voor doorrijding na aanrijding

TILBURG: De politie maakt proces-verbaal op tegen een 24-jarige Tilburger vanwege het verlaten van de plaats van een ongeval. De verdachte was op dinsdagavond 16 oktober rond 21.00 uur betrokken bij een verkeersongeval op de kruising van de Baden Powelllaan met de Gentiaanlaan. De aanrijding ontstond toen de 24-jarige verdachte keerde op de weg. Beide autos raakten bij het ongeval beschadigd. De 24-jarige Tilburger verliet de plaats van het ongeval zonder de tegenpartij gelegenheid te geven om zijn identiteit vast te stellen. De andere automobilist, een 23-jarige Bredanaar deed aangifte. De politie kon de verdachte vervolgens achterhalen aan de hand van het kenteken van zijn auto.
De man werd om 22.30 uur gearresteerd. Tijdens het verhoor verklaarde hij dat hij geschrokken was van de aanrijding en dat hij erg onder de indruk was omdat er uit de andere auto drie personen stapten. Dit was voor hem reden geweest om door te rijden. Het was verstandiger geweest om direct te politie te informeren in plaats van naar huis te gaan. Hiermee had hij een proces-verbaal kunnen voorkomen.

SMS-Alert ingezet na vermissing verstandelijke gehandicapte jongen

RIEL: De politie Midden en West Brabant verstuurde woensdagochtend 17 oktober een SMS-Alert bericht in de omgeving van Riel. Dat gebeurde naar aanleiding van de vermissing van een 16-jarige verstandelijke gehandicapte jongen. Hij heeft professionele hulp nodig om het dagelijkse leven aan te kunnen. Circa 780 deelnemers aan SMS-Alert ontvingen het bericht, waarin werd gevraagd om uit te kijken naar de vermiste jongen. Rond het middag uur kwam het bericht binnen dat de knul terecht was. Hij bleek in Waalwijk te verblijven. Alle ontvangers van het eerste sms-bericht kregen daarna een afloopbericht, waarin gemeld werd dat de vermiste jongen terecht was.

Arrestaties na geweldsdelicten door minderjarigen

TILBURG: Twee jongens uit Udenhout (12 en 14 jaar oud) deden 8 oktober allebei aangifte bij de politie van openlijke geweldpleging. Ze vertelden dat ze woensdagmiddag 3 oktober in het Sweelinckpark in elkaar waren geslagen door vier leeftijdgenootjes. Ze liepen daarbij geen uitwendig letsel op, maar hadden wel pijn vanwege de vuistslagen die ze moesten incasseren. Op basis van de signalement omschrijvingen stelde de politie een onderzoek in. Dat leidde woensdag 16 oktober tot de arrestaties van drie verdachten. Het gaat om drie jongens van 14 jaar, afkomstig uit Tilburg. Tijdens het verhoor legden ze een bekentenis af.
De vierde verdachte wordt binnenkort ook aan de tand gevoeld over zijn aandeel in het geweld.

Met deze aanhoudingen is ook een andere mishandeling opgelost. Twee van de verdachten bleken namelijk ook betrokken bij een geweldsdelict op maandagmiddag 24 september op de Goirkekanaaldijk. Toen werd een 12-jarige jongen uit Tilburg met een boksbeugel mishandeld door twee personen. Ook dit geweld hebben de verdachten toegegeven. De minderjarige verdachten zijn na hun verhoor aan hun ouders overgedragen. Daarbij is aan de ouders uitgelegd dat er proces-verbaal is opgemaakt en dat de Raad voor de Kinderbescherming door de politie wordt geïnformeerd over de gebeurtenissen.

Tilburgs stel op boevenpad

TILBURG: Een Tilburgs stel was dinsdag 16 oktober op boevenpad. Ze werden op heterdaad betrapt toen ze een warenhuis aan de Beethovenlaan verlieten. Het alarm trad namelijk in werking, waarna een beveiligingsmedewerker het duo arresteerde en overdroeg aan de politie. In de tas van de 39-jarige man zaten diverse etenswaren en de 46-jarige vrouwelijke verdachte had twee flessen wijn in haar bezit. In overleg met het Openbaar Ministerie kreeg de man een dagvaarding uitgereikt en de vrouw een taakstraf opgelegd.

Té snelle automobilisten moeten hun rijbewijs inleveren

TILBURG: Agenten van het Verkeershandhavingsteam van de politie Midden en West Brabant vorderden het rijbewijs in van een 36-jarige Tilburger. De man reed met een gemiddelde snelheid van 135 km/u over de Midden Brabantweg vlak voor Tilburg. Ter plaatse geldt een maximum snelheid van 70 km/u. Bij de Hasseltrotonde moest hij stoppen en kreeg hij proces-verbaal aangezegd. Zijn rijbewijs moest hij, vanwege de forse overtreding, direct inleveren.

Een 27-jarige inwoner van Tilburg onderging hetzelfde lot. Hij achtervolgde de onopvallende politieauto van het
Verkeershandhavingsteam met hoge snelheid. De agenten van het Verkeershandhavingsteam waren op dat moment juist bezig met de meting van de bovengenoemde snelheidsovertreder. De onopvallende auto is uitgerust met videoapparatuur waarmee de gedragingen van verkeersovertreder op beeld worden vastgelegd.

Na invordering wordt het rijbewijs doorgezonden naar de officier van Justitie, die binnen tien dagen moet beslissen wat ermee gebeurt. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dat leiden tot een inhouding van het rijbewijs voor een aantal maanden.

Bijna beroofd

TILBURG: Een 46-jarige man uit Berkel-Enschot deed aangifte van een poging tot beroving.
Het slachtoffer reed dinsdagavond 16 oktober rond 20.45 uur op de Gelrebaan in Tilburg. Hij werd gewenkt door de bestuurder van een rode Toyota Celica, die gebaarde of hij even wilde stoppen. Het slachtoffer veronderstelde dat men de weg wilde vragen en bracht zijn auto tot stilstand. Zowel de bestuurder, als de passagier van de rode Toyota stapten uit en liepen ieder naar een kant van de auto van het slachtoffer. Terwijl het slachtoffer de bestuurder te woord stond, probeerde de passagier de deur aan de passagierszijde open te trekken. Op de passagiersstoel lagen de portemonnee en de mobiele telefoon van het slachtoffer. Het portier zat echter op slot, dus de deur ging niet open. Het slachtoffer kreeg meteen een klap van zijn belager, waardoor hij een kleine snijwond op zijn achterhoofd opliep. Hij zag kans om terug te slaan en is vervolgens snel weggereden. Op basis van de aangifte stelt de politie een onderzoek in.

Politie ruimt hennepkwekerijen

TILBURG: De Tilburgse politie ontmantelde woensdag 17 oktober 2007 vijf hennepkwekerijen.
Vier van de kwekerijen waren ingericht in woning. Het ging om adressen in:

- de Brasemstraat, 270 hennepplanten en fraude met elektriciteit

- de Van Alphenstraat, 15 hennepplanten en fraude met elektriciteit

- de Tafelbergstraat, 130 hennepplanten en fraude met elektriciteit

- de Rossinistraat, 420 hennepplanten
De vijfde wietplantage werd aangetroffen in een bedrijfspand aan de Broekhovenseweg en telde in totaal 398 planten.

In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd. Tegen alle exploitanten wordt proces-verbaal opgemaakt wegens overtreding van de Opiumwet.

De hennepteelt wordt door de politie aangepakt omdat er in vele gevallen sprake is van diefstal van elektriciteit, brandgevaar en (stank)overlast. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten (beroving, overvallen, ontvoeringen, bedreigingen, ripdeals etc.) in verband zijn te brengen met hennepkweek en dat de georganiseerde criminaliteit meer invloed krijgt. Voor de actie werd een regionale lijst van ruim 80 panden samengesteld aan de hand van onderzoek. Hierbij werd onder meer gekeken naar de tips, die bij de politie en Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) zijn binnen gekomen. Deze tips zijn gecombineerd met eigen recherche onderzoek en informatie van de deelnemende partners zoals gemeente, woningbouwverenigingen en Essent.

Auteur: Jeroen Steenmeijer