Ingezonden persbericht


Planeet in gevaar

Documentaire over acute milieuproblemen in verschillende delen van de wereld

De documentaire 'Planet in Peril' is een reportage van vier uur over de bedreigingen van het milieu op verschillende plaatsen in de wereld. Het programma neemt de kijker mee naar vier continenten en 13 landen waar veranderingen in het milieu/klimaat allang geen theorie of mogelijkheid zijn, maar harde realiteit. De productie van de documentaire (in HD) heeft een jaar in beslag genomen. Het programma wordt uitgezonden in twee delen op woensdag 24 en donderdag 25 oktober.

CNN presentator Anderson Cooper, CNN's medisch correspondent Dr. Sanjay Gupta en Animal Planet presentator en bioloog Jeff Corwin brengen de kijkers de verhalen achter de cijfers en zullen de vier belangrijkste thema's in beschouwing nemen: klimaatveranderingen, ontbossing, uitsterven van soorten en overbevolking.

"Het milieu is meer dan een nieuwsitem in de marges; het is een onderwerp dat ieder levend wezen op aarde raakt en het rechtvaardigt meer aandacht in de media," aldus Cooper. "Ons doel was om niet alleen verslag te doen van incidentele gebeurtenissen maar ook om na te gaan wat het verband is tussen de verschillende veranderingen in het milieu. In plaats van simpelweg in academische theorieën te graven hebben we de actuele veranderingen in beeld gebracht en de manier waarop die het leven dat wij leiden en de keuzes die wij maken nu reeds beïnvloeden."

Cooper en Corwin reisden naar Brazilië om het verband te onderzoeken tussen de snelle ontbossing van het stroomgebied van de Amazone rivier en veranderingen in het wereldklimaat. Ook worden beelden vertoond van politie-invallen in illegale houthakkerskampen.

In Thailand en Cambodja bezoeken zij markten waar bedreigde dieren worden gekocht en verkocht en onderzoeken zij hoe het onttrekken van deze dieren aan hun natuurlijke omgeving het gehele ecosysteem kan aantasten. Daarnaast reisden zij naar Groenland om verslag te doen van het smelten van ijslagen, waarbij Cooper getuige is van het tevoorschijn komen van een nieuw eiland dat eerder bedekt was met poolijs.

Corwin bezoekt Alaska en legt de kijkers uit waarom Noordamerika's grootste carnivoor, de ijsbeer, snel zijn leefruimte aan het verliezen is en daarom balanceert op de rand van uitsterven. Tevens doen Cooper en Corwin verslag vanuit het Yellowstone Park waar de parkleiding verschillende diersoorten herintroduceert in hun natuurlijke omgeving.

Met zijn uitgebreide medische kennis verdiept Gupta zich in de vraag hoe de veranderingen in het milieu invloed hebben op de menselijke populatie. In China onderzoekt hij hoe 's werelds dichtstbevolkte land haar natuurlijke bronnen consumeert en de tol die dat eist van het eigen volk en de rest van de wereldpopulatie.

Gupta doet ook verslag vanuit Centraal-Afrika en toont hoe de klimaatveranderingen ervoor zorgen dat een van 's wereld grootste meren opdroogt en de gevolgen daarvan voor een regio die al in crisis verkeert.

Het programma zal uitgezonden worden voor een publiek van meer dan 300 honderd miljoen mensen via CNN International en CNN/US en wordt ondersteund door een aparte website op CNN.com.

Planet in Peril wordt in twee delen van 2 uur uitgezonden:

Deel 1: Woensdag 24 oktober om 15.00 uur en 21.00 uur (herhaling) en

Deel 2: Donderdag 25 oktober om 15.00 uur en om 21.00 (herhaling) uur.

Meer informatie, inclusief video's en digitaal beeldmateriaal, is te vinden in de

"Online Press Kit':

http://www.cnn.com/services/opk/planet.peril.intl/index.html

De 'Planet in Peril' website is te vinden op:

http://edition.cnn.com/SPECIALS/2007/planet.in.peril/


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht