NEN


Bladloodindustrie legt lat hoger

dinsdag 16 oktober 2007, 14:06

De Europese bladloodindustrie heeft een nieuwe norm ingevoerd. Deze EN-norm 12588 bouwt verder op de vorige, maar bevat tegelijk nieuwe punten gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek. De nieuwe EN-norm is een gemeenschappelijke standaard voor de Europese bladloodproducenten en staat garant voor een constante en betrouwbare kwaliteit van het product.

De verbeteringen die in de nieuwe norm zijn opgenomen, hebben vooral betrekking op de duurzaamheid, de veiligheid en de bescherming van het milieu.

Duurzaamheid
De laatste jaren heeft TNO verscheidene studies uitgevoerd. Hieruit blijkt dat een hoger gehalte aan tin de weerstand tegen oppervlaktecorrosie verhoogt. Indien deze corrosie afneemt, wordt de levensduur nog langer. In de nieuwe norm is de chemische samenstelling dan ook aangepast en is het tingehalte verhoogd van 0,005 tot 0,05 procent.

Veiligheid
Bladlood is een zwaar product en er moet dan ook zorgvuldig mee worden omgesprongen. Om het risico op een ongeval zo veel mogelijk te beperken geeft de nieuwe EN-norm regels hoe men met bladlood moet omgaan in de werkomgeving. Ook bevat de norm specifieke instructies voor handmatig tillen.

Bescherming milieu
Studies van de milieuconsultant Enviros Aspinall hebben aangetoond dat meer dan negentig procent van het bladlood wordt gerecycled. EN 12588 bevat aanbevelingen over de wijze van omspringen met overschotten van materiaal op een bouwplaats en met lood dat bij sloopwerkzaamheden vrijkomt.

"De nieuwe EN-norm reflecteert onze voortdurende inspanningen om de volledige productlevenscyclus van bladlood te verbeteren", aldus David Wilson, secretaris van de European Lead Sheet Industry Association (ELSIA).
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 12588:2007 en (Norm) NEN BouwMail (Publicatie)