Top bedrijfsleven en defensie bezoekt Uruzgan

Gemeenschappelijk persbericht VNO-NCW / ministerie van Defensie

Een delegatie van VNO-NCW en het bedrijfsleven heeft afgelopen dagen, onder begeleiding van de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn, een bezoek gebracht aan Afghanistan. Tijdens dit bezoek is gekeken naar de rol van het Nederlandse bedrijfsleven om de Afghaanse bevolking te ondersteunen in haar verdere economische ontwikkeling.

De Nederlandse missie in Afghanistan rust op de pijlers veiligheid, bestuurlijke ontwikkeling en wederopbouw. Hoewel het aspect veiligheid op dit moment nog veel aandacht vergt, is er sprake van een sterke groei van de Afghaanse economie. Deze ontwikkeling draagt sterk bij aan de stabiliteit en veiligheid in de regio. Daarvoor wordt momenteel een belangrijk fundament gelegd door de Nederlandse ISAF-militairen en het Ministerie van Buitenlandse Zaken inclusief Ontwikkelingssamenwerking. Hierbij is sprake van een unieke samenwerking tussen VNO-NCW en Defensie in de vorm van IDEA-reservisten. De verwachting is dat deze reservisten plaatselijke ondernemers in Uruzgan gaan ondersteunen bijvoorbeeld in de vorm van een adviescentrum voor lokale ondernemers.

De delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven, met daarin onder andere VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes, Bouwend Nederland voorzitter Elco Brinkman en de voorzitter van de vereniging FME-CWM, Jan Kamminga bracht op maandag een bezoek aan Kamp Holland. Hoewel de veiligheidssituatie het op dat moment niet toeliet om de stad Tarin Kowt te bezoeken, werd op de militaire basis gesproken met vertegenwoordigers van het lokale bestuur, waaronder Gouverneur Hamdam, en specialisten die zich bezighouden met de ontwikkeling van de lokale economie. De tweede dag werd een bezoek gebracht aan Kabul, waarbij een groot aantal ondernemingen werd bezocht. De delegatie was onder de indruk van de prestaties van deze ondernemingen, in lang niet altijd makkelijke omstandigheden. Daarnaast werden gesprekken gevoerd met onder andere de Wereld Bank, de Europese Unie en vertegenwoordigers uit de agrarische sector.

Aan het einde van het bezoek sprak de delegatie zich gezamenlijk zeer positief uit over de successen van het Afghaanse bedrijfsleven en de rol die Nederland daarbij kan spelen. Er liggen veel concrete plannen, maar het is nu vooral zaak om deze plannen geconcentreerd en gecoördineerd in Afghanistan verder te ontwikkelen. Er zijn kansen, ook in Uruzgan. Zo kwam een lokale Afghaanse bank tijdens de gesprekken met het initiatief om in de nabijheid van Kamp Holland een vestiging te openen. Naast dit initiatief zijn er in Uruzgan vooral mogelijkheden op het gebied van de agrarische sector.

Jan Bout, voorzitter Raad van Bestuur van Royal Haskoning, een expert op het gebied van watermanagement, onderstreept het belang van irrigatiesystemen, en daarnaast van gekoelde opslagcapaciteit voor fruit en groenten. Deze initiatieven kunnen de lokale economie en de veiligheid in Uruzgan een enorme impuls geven. Binnen het VNO-NCW wordt bekeken welke andere initiatieven er vanuit het bedrijfsleven kunnen worden ontwikkeld om de Afghaanse bevolking verder te ondersteunen in haar economische groei.

Categorieën: Bestuur, Economie, Financiën, Internationaal, Openbare orde en veiligheid, Overig

Bron: Ministerie van Defensie