Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bijzondere nieuwe tentoonstelling in muZEEum

VROUWEN AAN DE WAL

Een selectie uit de ING Collectie te zien in het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen

Van 20 oktober 2007 tot en met 24 februari 2008 is in het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen een tentoonstelling te zien van schilderijen uit de ING Collectie met als thema 'Vrouwen aan de Wal'. Er wordt onder andere werk getoond van Kees Maks, Leo Gestel, Kees van Bohemen, Theo l'Herminez, Koos van Keulen en Annemarie Busschers.

'Vrouwen aan de Wal' is een hommage aan de vrouw achter de zeeman. Het is immers een Zeeuwse traditie dat, als de man op zee is, de echtgenote alle zaken op het land regelt, net zoals Anna van Gelder dat indertijd deed voor Michiel de Ruyter (1607-1776).

Op de tentoonstelling zijn verschillende stromingen vertegenwoordigd zoals het Realisme, Impressionisme en Expressionisme. Het Zeeuws maritiem muZEEum presenteert een uiteenlopende selectie schilderijen uit de ING Collectie. Variërend van kunstwerken als het realistische 'Portret van Jolanthe' van Edgar Fernhout, waarop de invloeden te zien zijn van zijn Italiaanse reizen tot 'Vrouw aan het Raam' van Ferdinand Erfmann, waarop een veel voorkomend thema uit zijn oeuvre wordt verbeeld; het 'gluren en begluurd worden'. Ook zijn er recent verworven werken op de tentoonstelling te zien, zoals het intieme 'Zelfportret' van Annemarie Busschers en 'Aan Zee' van Koos van Keulen, waarop het thema van deze tentoonstelling Vrouwen aan de Wal schitterend wordt weergegeven. Eén wand op de tentoonstelling is specifiek ingericht met kleine vrouwenportretten van verscheidene kunstenaars die samen de levensloop van jong naar oud verbeelden.

Bijna dertig jaar geleden heeft ING in Nederland een begin gemaakt met het aanleggen van een collectie van hedendaagse Nederlandse figuratieve kunst. De bewuste keuze voor figuratie vormt tot op de dag van vandaag de leidraad voor het verzamelbeleid. De groei die ING het afgelopen decennium heeft doorgemaakt, heeft niet alleen geleid tot schaalvergroting en meer diversiteit op zakelijk gebied. Ook voor het kunstbezit heeft deze ontwikkeling internationalisering en uitbreiding tot gevolg gehad.

Kunst is niet alleen een essentieel onderdeel van de bedrijfsidentiteit van ING, maar kleurt bovendien de dagelijkse werkomgeving. Het is belangrijk dat de werkruimte stimuleert en dat het creatief denken zo veel mogelijk wordt bevorderd. ING en kunst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De tentoonstelling zal officieel op 16 november worden geopend door Commissaris van de Koningin mevrouw drs. Karla Peijs en de heer drs. ing. C. Maas, Honorary Vice Chairman ING.

Het muZEEum is het hele jaar geopend van:
Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur
U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.muzeeum.nl.

16 oktober 2007