Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Smakelijk weten! Lunchlezingen door wetenschappers

20 oktober 2007 - 28 oktober 2007

Kent u de verfijnde eetcultuur van de middeleeuwen? Wat kookte moeder vroeger en wat eten we vandaag? Meer weten over religieuze rituelen rondom voedsel? Bezoek dan één van de vier lunchlezingen van het NWO Gebied Geesteswetenschappen op 20, 21 en 28 oktober 2007. Terwijl u geniet van een lekkere (vegetarische) lunch, luistert u naar een leerzame lezing over onderzoek naar cultuur en geschiedenis. Pers is van harte welkom na aanmelding.

* In het Arnhems Openluchtmuseum belicht dr. Anneke van Otterloo de Nederlandse kook- en eetgewoonten vanaf de jaren vijftig, toen huisvrouwen in Bruynzeel keukens Hollandse pot kookten, tot in de huidige tijd waarin Afhaal-thai en de slow-food beweging populair zijn. Welke technologische en sociologische ontwikkelingen lagen hieraan ten grondslag?

* Religie en voedsel zijn nauw met elkaar verbonden. Alle religieuze tradities kennen rituelen waarbij gegeten wordt of eten wordt geofferd. In de lunchlezing in het Bijbels Museum Amsterdam, gaat prof.dr. Martha Frederiks samen met bezoekers op zoek naar het verhaal achter de inhoud van de lunchbox.

* Anders dan veel mensen denken, bestond er in Europa in de late middeleeuwen (13e-15e eeuw) een verfijnde eetcultuur, die we kennen uit kookboeken, huishoudrekeningen en archeologische vondsten. In het Catharijneconvent in Utrecht laat Prof.dr. Johanna Maria van Winter u kennismaken met de kostbare ingrediënten van de middeleeuwse keuken.

* Hoe lagen de machtsverhoudingen in het Romeinse rijk en wat was de rol van voedsel daarin? Prof.dr. Lukas de Blois behandelt in zijn lezing in het Valkhof museum te Nijmegen de verhoudingen op lokaal en op rijksniveau; hoe werd het voedsel verkregen en wie beheerde en verdeelde het?

Plaatsen zijn beperkt dus aanmelding is verplicht. Voor het hele programma en voor aanmelding zie: http://www.nwo.nl/smakelijkweten

Meer informatie bij:

* drs. Céline Bovy (NWO Geesteswetenschappen)
* +31(0)70 344 0739, bovy@nwo.nl