Ingezonden persbericht


BOKSEN IN DIERGAARDE BLIJDORP:
GESCHIEDENIS HERLEEFT

Tijdens de herfstvakantie (20 oktober tot 29 oktober) wordt er in Diergaarde Blijdorp eindelijk weer eens gebokst! Er vinden boksdemonstraties plaats onder begeleiding van oud-boksers van de Dutch Windmills die vroeger echte wedstrijden in de Rivièrahal hebben gebokst. Kinderen kunnen elke dag sparren onder begeleiding van professionele bokstrainers en zich uitleven in een echte boksring met bokshandschoenen.

Ook kan er worden geoefend met een echte boksbal of conditie worden opgebouwd met spring-touwen. Op 24 oktober geeft ex-wereldkampioen Don Diego Poeder een boks-clinic aan veertig kinderen. De clinic is toegankelijk voor de bezoekers in de tuin. Achter de boksring draait een boeiende film over boksen in de Rivièrahal met historische anecdotes en er zijn diverse oude boksposters te bewonderen. De vakantie-activiteiten zijn onderdeel van het Jubileumprogramma om te vieren dat Blijdorp 150 jaar bestaat. Op www.blijdorp.nl staat het programma per dag.

Boksen in de Rivierahal
Vanaf de jaren veertig tot midden jaren zeventig werden maandelijks in de Rivièrahal bokswedstrijden georganiseerd. De hal deed na het bombardement op de stad dienst als de belangrijkste evenementenzaal van Rotterdam. Het was het enige ongeschonden gebouw dat nog grote mensenmassa's kon huisvesten. Zo werden er naast bokswedstrijden, ook Margriet-modeshows georganiseerd, antiekbeurzen, massale diners voor 1000 personen, de eerste Femina, diverse tentoonstellingen en muziekoptredens. De bokswedstrijden in de Rivièrahal genoten grote faam. Ze werden druk bezocht. In het centrum stond de boksring, fel uitgelicht door lampen en de hal zag blauw van de sigarettenrook. Grootheden als Bep van Klaveren, Jan de Bruin, en Leen Jansen hebben er menig robbertje in de ring gevochten. Zij boksten tegen exotische tegenstanders als Jo Vincenzi en Mohamed Sebba. De duurste plaatsen waren uiteraard vooraan, op de losse stoeltjes rond de boksring. Maar bijzonder populair waren de 'gratis' plaatsen vanaf het dak van de Rivièrahal, waar menig belhamel op klom om van buitenaf de wedstrijden te volgen.

De herfstactiviteiten vinden plaats in nauwe samenwerking met de Nederlandse Boksbond en Rotterdam Topsport.

EINDELIJK WEER EENS JONGE SERVALS

Na vele jaren zijn er in Diergaarde Blijdorp weer servals geboren. De twee katertjes zijn inmiddels regelmatig in de kattenrotonde buiten te zien, samen spelend met hun moeder. Het bizarre toeval wilde, dat precies op de dag van de geboorte (19 augustus 2007) de vader op de hoge leeftijd van bijna 16 jaar overleed.

De serval is een middelgrote kat met opvallend lange poten, die op de Afrikaanse savanne woont. Daar jaagt hij op knaagdieren, hazen, klipdassen en zelfs kleine antilopen. Verder vangt de serval ook vogels, die hij besluipt, maar zelfs laagvliegende vogels worden soms door een serval uit de lucht geslagen.

Blijdorp heeft een lange historie met deze fraaie, langbenige kattensoort en in het verleden waren er vaak jonge servals in de Rotterdamse Diergaarde te zien. Maar inmiddels was het al vele jaren geleden dat er servals in Blijdorp geboren werden. De moeder van de kleine servals is in 2005 geboren in Opole (Polen), de vader kwam ter wereld in Ouwehands Dierenpark (Rhenen) in 1991 en was dus al een ouwetje toen hij zijn jongen verwekte. Om de fok voort te kunnen zetten, arriveerde op 8 oktober een nieuw mannetje in Blijdorp vanuit de dierentuin van Ostrava.

De servals in Blijdorp zijn tijdelijk ondergebracht in de ouderwetse kattenrotonde. Ze wachten al een paar jaar op een nieuw verblijf, waarvan binnenkort toch echt gestart wordt met de bouw, uiteraard in het Afrika-deel van Blijdorp, grenzend aan de zebraweide.


---