Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 20 oktober

Fryslân, 20-10-2007 * Politieberichten van vrijdag 19 oktober 07.00 uur t/m zaterdag 20 oktober 11.00 uur

Heerenveen: vervelende verdachte aangehouden
De politie wilde vrijdagochtend omstreeks 01.50 uur een 44-jarige automobilist uit Heerenveen controleren op de Struikheide. De man wilde, op de vraag van de politie, zijn rijbewijs niet overhandigen. Verder wilde de man absoluut niet meewerken en is daarop aangehouden. Omdat hij zich vervelend bleef gedragen is ook pepperspray gebruikt. Uiteindelijk is de man door vier agenten geboeid en overgebracht naar het bureau. De man krijgt proces-verbaal voor het niet voldoen aan het bevel van de politie, belediging, rijden onder invloed en het weigeren van de ademanalyse. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan het Zwenkgras. De inbraak is vrijdagochtend gepleegd. Men kwam binnen via de voordeur. Gestolen is een aantal sieraden, een digitale camera en een X-box. Aangifte is gedaan door een 41-jarige inwoner van Leeuwarden.

Terschelling: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft vrijdagmiddag een 61-jarige automobilist uit Terschelling West gecontroleerd op de Hoofdweg te Hee. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 715 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Ook het rijbewijs is ingevorderd.

Haskerdijken: aanrijding zonder letsel
De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding afgehandeld op de Rijksweg A32 links. Een 39-jarige automobiliste uit Hengelo rijdt op de rechterbaan richting Heerenveen. Een 40-jarige automobilist uit Tijnje rijdt op de linkerrijstrook. De inwoner van Tijnje haalt de vrouw uit Hengelo in en botst door onbekende oorzaak tegen de auto van de vrouw. Zij raakt de macht over het stuur kwijt en komt via de rechterberm in de sloot tot stilstand. De vier inzittenden, allen inwoners van Hengelo, komen met de schrik vrij. Een 8-jarige inwoner van Hengelo krijgt van de politie een good bear tegen de schrik. De auto is afgesleept.

Warten: hennepkwekerij opgerold
De politie heeft vrijdagmiddag een hennepkwekerij opgerold in een schuur aan het Leechlan. Er werden 140 plantjes aangetroffen. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. De apparatuur, zoals lampen, en de plantjes zijn door Omrin vernietigd. Een 43-jarige inwoner heeft proces-verbaal gekregen voor het vervaardigen van softdrugs.

Leeuwarden: aanrijding zonder letsel
De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding afgehandeld op de Groningerstraatweg. Een 30-jarige automobilist uit Leeuwarden keek even naar zijn bijrijderstoel. Meteen voelde hij dat de auto gelanceerd werd en tot stilstand kwam tegen een lantaarnpaal. Deze raakte uit de balans, de auto total loss. De olie is door Omrin opgeruimd. Volgens de politie was het een wonder dat de aanrijding zonder letsel is gebleven.

Noardburgum: twee vrachtwagens betrokken bij aanrijding
Vrijdagmiddag rijdt een vrachtwagen, bestuurd door een 63-jarige inwoner van Wolvega, over de Woudweg. Bij de verkeerslichten in Veenwouden wil een andere vrachtwagen, bestuurd door een 45-jarige chauffeur uit Holwerd, de vrachtwagen voor hem inhalen. Door tegenliggers moet de inhalende vrachtwagen eerder naar rechts terugkeren, waarbij de vrachtwagen van de inwoner van Wolvega wordt gesneden. Deze komt daarbij in de rechterberm. Vervolgens kantelt de vrachtwagen naar rechts en komt gedeeltelijk in de rechterberm en op de parallelweg. De lading, slib, komt in de sloot terecht. De inwoner van Holwerd had niets van de aanrijding gemerkt en is even later door de politie hierop aangesproken. De weg is van 14.45 tot circa 18.00 uur afgezet. Ook is het wegdek schoongemaakt en de vrachtwagen door een berger weer overeind gezet.

Hallum: te snel en onder invloed
De politie hield vrijdagavond een snelheidscontrole op de Ljouwerterdyk. Een 41-jarige automobilist uit Hallum reed 115 km per uur. Toen de politie de man staande hield werd alcohol geroken. Hierop moest de man blazen. Hij blies 730 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Akkrum: te veel automobilisten rijden te snel
De politie heeft donderdagmiddag een snelheidscontrole gehouden op de Feansterdyk. Met de lasergun werden 105 automobilisten gecontroleerd, 11 reden te snel. Ter plaatse is 30 km per uur toegestaan. De overschrijding van de snelheid varieerde tussen de 18 en 25 km. Twee bestuurders kregen een bekeuring voor het niet handsfree bellen. Een 35-jarige automobilist uit Heerenveen kreeg een bekeuring omdat hij reed terwijl hij een rijontzegging had tot december 2007. Gezien het aantal overtredingen zal op deze locatie vaker worden gecontroleerd.

Sneek: vijf aanhoudingen na diefstal tas met kleding
De politie kreeg vrijdagavond de melding dat een kledingcontainer werd leeggehaald aan de Molenkrite. Hierbij werd een plastic tas met kleding gestolen. Op de Lemmerwegbrug kreeg de politie de auto in het vizier. De vijf inzittenden zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau in Drachten. Het gaat om twee inwoonsters en drie inwoner van Schagerbrug, allen tussen de 23 en 25 jaar oud. In de auto werd de plastic tas met kleding aangetroffen.

Leeuwarden: verkeerscontrole
De politie heeft vrijdagavond gecontroleerd op overlast van met auto's racende jeugd, met name op de Aldlansdyk. Er werden 28 bekeuringen uitgedeeld voor snelheid. Op de Aldlansdyk bedroeg de hoogste snelheid 96, op de Drachtsterweg 103 - van deze 32-jarige automobilist uit Warten is het rijbewijs ingevorderd -, op de Groningerstraatweg 154 en op de Anne Vondelingweg 133 - van deze 25-jarige automobilist uit Leeuwarden is het rijbewijs eveneens ingevorderd. Viermaal werd bekeurd voor het voeren van mistlampen, tweemaal voor donkere ramen, eenmaal voor het ontbreken van de APK en driemaal voor niet handsfree bellen. Een 28-jarige automobilist uit Leeuwarden reed op de Aldlansdyk 43 km per uur te snel. Hij had eveneens te veel gedronken, hetgeen deze beginnend bestuurder een rijverbod van drie uur opleverde.

Damwoude: langzaam en onder invloed
De politie heeft zaterdag om 02.20 uur een 43-jarige automobilist uit Gorinchem gecontroleerd op de Doniaweg. De man reed met geringe snelheid en reed nagenoeg langs de stoeprand. Toen de politie de man staande hield werd alcohol geroken. Hierop moest de man blazen. Hij blies 785 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Sneek: twee aanhoudingen bij alcoholcontrole
De politie heeft zaterdag omstreeks 02.00 uur twee mannen aangehouden in de Suffridusstraat. De politie wilde een auto, bestuurd door een 44-jarige inwoonster van Sneek, controleren. Bij de vrouw in de auto zat een 53-jarige inwoner van Sneek. De man wilde zich met de controle bemoeien en is diverse malen gevraagd dit niet te doen. Omdat de man totaal niet wilde luisteren is uiteindelijk pepperspray gebruikt. Een 58-jarige buurtgenoot bemoeide zich eveneens met de controle. Hij is aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering. De man is diverse malen gevraagd om zich te verwijderen, maar hij wilde hier niet aan voldoen. De twee mannen zijn overgebracht naar het bureau in Leeuwarden. De vrouw had inderdaad te veel gedronken. Op het bureau blies ze 270 u/gl, goed voor een rijverbod van een uur.

Oosterwolde: vier onder invloed bij grote alcoholcontrole
De politie heeft vrijdagavond op alcohol gecontroleerd in de omgeving van Oosterwolde. In totaal zijn er door 19 agenten 900 blaastesten uitgevoerd. Vier personen hadden te veel gedronken. Dit betreft een 37-jarige inwoner van Oosterwolde (325 ug/l), die gecontroleerd werd op de Nanningaweg te Oosterwolde, een 59-jarige inwoner van Appelscha (315 ug/l), die gecontroleerd werd op De Weeme de Oldeberkoop, een 31-jarige inwoner van Wijnjewoude (385 ug/l), die gecontroleerd werd op de Breebergweg te Waskemeer en een 38-jarige inwoonster van Oosterwolde (290 ug/l), die werd gecontroleerd op de Venekoterweg te Oosterwolde. Verder werd bekeurd voor het niet dragen van de gordel, folie op de ramen en voor het niet voeren van verlichting op een aanhangwagen.

Leeuwarden: brand
De politie heeft zaterdag omstreeks 04.30 uur bij een beginnende brand van een moskee aan de Esdoornstraat onderzocht. Een getuige zag dat door een persoon een brandend voorwerp tegen de gevel werd gegooid. Het vuur is gedoofd door een 33-jarige Leeuwarder, die met zijn auto net voorbijkwam. Ook de brandweer is ter plaatse geweest. De politie heeft de zaak in onderzoek.